Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bringebær ‘Asker’

Rubus idaeus 'Asker'

Slektsnavnet Rubus et et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter. Artsnavnet idaeus er etter Ida-fjellet i Tyrkia, der grekerne mente bringebær hadde sitt opphav. På svensk blir bringebær kalt hallon eller skogshallon. Engelske navn er Raspberry, Red raspberry, European red raspberry og Wild raspberry.

Hjemsted/Opphav Bringebær er en såkalt sirkumpolar art med flere raser. Villbringebær (R. idaeus var vulgaris) finnes viltvoksende i Europa, Sibir, Nord-Asia, Japan og Nord-Amerika. Sorten ‘Asker’ er identisk med den tyske sorten 'Winkler's Sämling', og har senere fått navnet ‘Asker’ (etter stor dyrking i Asker?). Den er trolig dyrka i Norge siden 1977.

Tornerik, herdig bringebærplante med, 2-årige skudd, ulikefinnete blader og små, lyst røde bringebær med en aromatisk og svært god smak. Et typisk spisebær. Klimasone H5-6.

  • Rubus idaeus 'Asker' (Bringebær 'Asker') Foto: Nina Heiberg, NIBIO.no

Beskrivelse av bringebærplanten

1-2 m høy halvbusk, som hvert år setter nye skudd fra de flerårige underjordiske stenglene som vokser grunt og horisontalt. Fra disse underjordiske stenglene går det ut røtter, som går dypere ned i jorda.

De opprette skuddene er 2-årige og vokser ut i full lengde første året. Unge skudd er først filthåret, men blir snart snaue. Stenglene har mange små, barktorner. De 2-årige skuddene dør om høsten etter blomstring og fruktsetting.

Bladene er ulikefinnete med 3-7 småblader, på stengler som er 1-årige. På stengler som bærer blomster og frukter (2-årige stengler) har de fleste blad 3 småblader, mens kraftige, vegetative skudd ofte har 5-finnete blader. Småbladene, som er 5-10 cm lange, eggformet eller avlange og noen ganger litt lappet, er grovt, dobbelt sagtannet og kort tilspisset med en hjerteformet grunn. Oversiden er fint håret eller snau, mens undersiden er mer eller mindre hvitt filthåret.

Blomstringen begynner i slutten av mai og varer i 3-4 uker. Hvite, opptil 1 cm brede blomster i nikkende klaser med blad og få blomster. Begerbladene er filthåret, smalt trekantet og nedbøyde under blomstringen. Kronbladene er snaue, opprette og kortere enn begerbladene. Pollenbladene er opprette og hvite.

Bringebæret, som er en sammensatt frukt, er halvkuleformet eller kjegleformet med purpur, rød eller oransje farge (etter sort). Fruktene er søte eller litt syrlige (etter sort). Når bæret høstes blir blomsterbunnen sittende igjen på planten som en lang kjegleformet topp.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Asker’ er en relativt lav plante med mange korte skudd som er rike på torner. Sorten er brukt en del i foredlingen av andre sorter på grunn av sin gode herdighet og resistens mot rød rotråte. Sorten gir en relativt liten avling med relativt små, runde, søte, lyst røde, friske og aromatiske bær. Bæra modnes middels tidlig, det vil si i siste halvdel av juli. Høstesesongedn er lang, og bæra er sein å plukke.

Vekstkrav og klimasone

Bringebær trives godt i en veldrenert, godt sandholdig, næringsrik moldjord jord i sol og halvskygge. En jordreaksjon (pH) mellom 6 og 7 er høvelig. Årlig gjødsling må til. Bringebærplanten må ha oppbinding i åkeren.

Sorten ‘Assker’ E tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruk

‘Asker’ er et svært godt konservesbær som gir en lys saft. Den brukes fortsatt i privathager på grunn av sin gode herdighet og gode smak. Planten må støttes og bindes opp.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Bringebærplanten krever årlig beskjæring. Beskjæringen er noe forskjellig på de 1-årige og 2-åeige skuddene. Nye 1-årige skudd tynnes ut, slik at det blir stående igjen ca. 8 skudd pr meter rad, etter at skadde og svært tynne skudd fjernes helt. De 2-årige skuddene som har båret frukt (bær), skjæres bort etter bærhøsting. Ved å fjerne disse om høsten fjernes en del overvintringssteder for skadedyr og skadelige sopper.

Formering

Bringebær formeres mest med fradeling av planter fra rotskudd.

Sykdommer

Sorten ‘Asker’ er resistent mot rød rotråte, og bra motstandsdyktig mot bringebærskuddsyke.