Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bringebær ‘Glen Ample’ E

Rubus idaeus 'Glen Ample' E

Slektsnavnet Rubus et et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter. Artsnavnet idaeus er etter Ida-fjellet i Tyrkia, der grekerne mente bringebær hadde sitt opphav. På svensk blir bringebær kalt hallon eller skogshallon. Engelske navn er Raspberry, Red raspberry, European red raspberry og Wild raspberry.

Hjemsted/Opphav Bringebær er en såkalt sirkumpolar art med flere raser. Villbringebær (R. idaeus var vulgaris) finnes viltvoksende i Europa, Sibir, Nord-Asia, Japan og Nord-Amerika. Sorten ‘Glen Ample’ E er en skotsk sort fra 2002, fra The James Hutton Institute. Foreldre er kompleks opphav fra sortene ”Meeker” og ”Glen Prosen ”. Sorten er en svensk E-plante.

Vår hovedsort av bringebær, med tornfrie skudd og svært store, runde, røde bær med god smak. Ypperlig til friskkonsum og god til syltetøy og saft. Klimasone H4-5.

  • Rubus idaeus 'Glem Ample' E (Bringebær 'Glen Ample' E) Foto: Graminor.no

Beskrivelse av bringebærplanten

1-2 m høy halvbusk, som hvert år setter nye skudd fra de flerårige underjordiske stenglene som vokser grunt og horisontalt. Fra disse underjordiske stenglene går det ut røtter, som går dypere ned i jorda.

De opprette skuddene er 2-årige og vokser ut i full lengde første året. Unge skudd er først filthåret, men blir snart snaue. Stenglene har mange små, barktorner. De 2-årige skuddene dør om høsten etter blomstring og fruktsetting.

Bladene er ulikefinnete med 3-7 småblader, på stengler som er 1-årige. På stengler som bærer blomster og frukter (2-årige stengler) har de fleste blad 3 småblader, mens kraftige, vegetative skudd ofte har 5-finnete blader. Småbladene, som er 5-10 cm lange, eggformet eller avlange og noen ganger litt lappet, er grovt, dobbelt sagtannet og kort tilspisset med en hjerteformet grunn. Oversiden er fint håret eller snau, mens undersiden er mer eller mindre hvitt filthåret.

Blomstringen begynner i slutten av mai og varer i 3-4 uker. Hvite, opptil 1 cm brede blomster i nikkende klaser med blad og få blomster. Begerbladene er filthåret, smalt trekantet og nedbøyde under blomstringen. Kronbladene er snaue, opprette og kortere enn begerbladene. Pollenbladene er opprette og hvite.

Bringebæret, som er en sammensatt frukt, er halvkuleformet eller kjegleformet med purpur, rød eller oransje farge (etter sort). Fruktene er søte eller litt syrlige (etter sort). Når bæret høstes blir blomsterbunnen sittende igjen på planten som en lang kjegleformet topp.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Glen Ample’ E er i dag vår hovedsort av bringebær, etter at den tok over for ‘Veten’ som hovedsort i 2003. Sorten har en stor skuddproduksjon av tornefrie skudd, glatte skudd og lange sidegreiner, og den gir en stor årviss avling med svært store, runde, faste, røde bær med en søt, god smak. Bæra har lang holdbarhet og den tåler godt transport og omsetning. Middels til sein modning – siste halvdel av juli/ først på august.

Vekstkrav og klimasone

Bringebær trives godt i en veldrenert, godt sandholdig, næringsrik moldjord jord i sol og halvskygge. En jordreaksjon (pH) mellom 6 og 7 er høvelig. Årlig gjødsling må til. Bringebærplanten må ha oppbinding i åkeren.

Sorten ‘Veten’ E tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruk

Sorten er ypperlig til friskt konsum og god til sylting. Sorten plantes i dag mest i småhager, også i kyststrøk. I tillegg brukes ‘Glen Ample’ i konseresindustrien.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Bringebærplanten krever årlig beskjæring. Beskjæringen er noe forskjellig på de 1-årige og 2-åeige skuddene. Nye 1-årige skudd tynnes ut, slik at det blir stående igjen ca. 8 skudd pr meter rad, etter at skadde og svært tynne skudd fjernes helt. De 2-årige skuddene som har båret frukt (bær), skjæres bort etter bærhøsting. Ved å fjerne disse om høsten fjernes en del overvintringssteder for skadedyr og skadelige sopper.

Formering

Bringebær formeres mest med fradeling av planter fra rotskudd.

Sykdommer

Sorten er sterk mot sykdommen rotråte, men svak for skottsyke, og svært utsatt for bringebærbladmidd.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss