Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bringebær ‘Varnes’ E

Rubus idaeus 'Varnes' E

Slektsnavnet Rubus et et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter. Artsnavnet idaeus er etter Ida-fjellet i Tyrkia, der grekerne mente bringebær hadde sitt opphav. På svensk blir bringebær kalt hallon eller skogshallon. Engelske navn er Raspberry, Red raspberry, European red raspberry og Wild raspberry.

Hjemsted/Opphav Bringebær er en såkalt sirkumpolar art med flere raser. Villbringebær (R. idaeus var vulgaris) finnes viltvoksende i Europa, Sibir, Nord-Asia, Japan og Nord-Amerika. I Norge er villbringebær vill over hele landet opp til skoggrensa, men i Nord-Troms og Finnmark finnes den bare i fjordstrøk. Sorten ‘Varnes’ E er en norsk sort og E-plante.

Halvbusk med opprett vekst, 2-årige skudd, ulikefinnete blader og gule bringebær med en svært god smak. Spisebær og pyntebær. Klimasone H4-5.

  • Rubus idaeus 'Varnes' E.

Beskrivelse av bringebærplanten

1-2 m høy halvbusk, som hvert år setter nye skudd fra de flerårige underjordiske stenglene som vokser grunt og horisontalt. Fra disse underjordiske stenglene går det ut røtter, som går dypere ned i jorda.

De opprette skuddene er 2-årige og vokser ut i full lengde første året. Unge skudd er først filthåret, men blir snart snaue. Stenglene har mange små, barktorner. De 2-årige skuddene dør om høsten etter blomstring og fruktsetting.

Bladene er ulikefinnete med 3-7 småblader, på stengler som er 1-årige. På stengler som bærer blomster og frukter (2-årige stengler) har de fleste blad 3 småblader, mens kraftige, vegetative skudd ofte har 5-finnete blader. Småbladene, som er 5-10 cm lange, eggformet eller avlange og noen ganger litt lappet, er grovt, dobbelt sagtannet og kort tilspisset med en hjerteformet grunn. Oversiden er fint håret eller snau, mens undersiden er mer eller mindre hvitt filthåret.

Blomstringen begynner i slutten av mai og varer i 3-4 uker. Hvite, opptil 1 cm brede blomster i nikkende klaser med blad og få blomster. Begerbladene er filthåret, smalt trekantet og nedbøyde under blomstringen. Kronbladene er snaue, opprette og kortere enn begerbladene. Pollenbladene er opprette og hvite.

Bringebæret, som er en sammensatt frukt, er halvkuleformet eller kjegleformet med purpur, rød eller oransje farge (etter sort). Fruktene er søte eller litt syrlige (etter sort). Når bæret høstes blir blomsterbunnen sittende igjen på planten som en lang kjegleformet topp.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Varnes’ E er en ny, norsk sort fra 2001, som gir en god avling med svært store, gule (aprikosfargete) , avlange bær med en søt, svært god smak. Godt spisebær. Det er viktig at bæra sitter på hamsen til de er godt modne, da smaker bæra best. Men sortens bæreevne er liten. Bæra blir raskt overmoden. Middels modning – siste halvdel av juli.

Vekstkrav og klimasone

Bringebær trives godt i en veldrenert, godt sandholdig, næringsrik moldjord jord i sol og halvskygge. En jordreaksjon (pH) mellom 6 og 7 er høvelig. Årlig gjødsling må til. Bringebærplanten må ha oppbinding i åkeren.

Bringebær tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Sorten ‘Varnes’ E er et godt spisebær, og den særegne fargen gjør at den også brukes en del som pyntebær. Sorten kan derfor være en spesialsort til restauranter og storkjøkken. Planten får en del frostskader, da knoppene tåler lite kulde.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Bringebærplanten krever årlig beskjæring. Beskjæringen er noe forskjellig på de 1-årige og 2-åeige skuddene. Nye 1-årige skudd tynnes ut, slik at det blir stående igjen ca. 8 skudd pr meter rad, etter at skadde og svært tynne skudd fjernes helt. De 2-årige skuddene som har båret frukt (bær), skjæres bort etter bærhøsting. Ved å fjerne disse om høsten fjernes en del overvintringssteder for skadedyr og skadelige sopper.

Formering

Bringebær formeres mest med fradeling av planter fra rotskudd.

Sykdommer

Bæra råtner lett i regnvær.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss