Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageblåbær ‘Bluetta’

Vaccinium corymbosum 'Bluetta'

Et synonymt navn er amerikansk blåbær. Slektsnavnet Vaccinium har en usikker opprinnelse, men navnet stammer muligens fra oldtidsspråket thraco-pelasgisk, som er et navn som ble brukt av Plinius på en plante som vokser på fuktige steder. Artsnavnet corymbosum betyr med blomster i halvskjerm. I Sverige blir planten kalt blåbär, mens amerikanske navn er Highbush Blueberry, American Blueberry, Blueberry, Swamp Blueberry og Tall Blueberry.

Hjemsted/Opphav Vaccinium corymbosum finnes viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika. Arten dyrkes ikke i dag, men utvalgte navnesorter. Det finnes en rekke sorter som er krysninger (hybrider) mellom nærstående arter. Sorten ‘Bluetta’ en slik hybridsort.

Høyt bærlyng med opprett vekst, mørkegrønt bladverk, hvite blomster og store, mørkeblå frukter med god, søtlig smak. En typisk surjordsplante. Klimasone: H3-4.

  • Vaccinium corymbosum 'Bluetta' (Haheblåbær 'Bluetta') Foto: daepp-pflanzen.ch

Beskrivelse av arten hageblåbær (Vaccinium corymbosum)

Arten er en 1-2 m høy, løvfellende, opprett busk med trekantede, gulgrønne til røde kvister med korkporer. Eggforma til lansettforma, helranda, 3-8 cm lange blad med høstfarger i oransje og rødt.

Hvite blomster med et rødlig skjær, som sitter i tette samlinger, i mai-juni. Runde, 8-15 mm brede, blåsvarte, doggete bær, som er søte og har en god smak.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Bluetta’ er 1,5-2 m høy, løvfellende, opprett, kompakt busk med middels kraftig vekst, med eggformede til elliptiske, mørkegrønne blad som blir skarlagenrøde om høsten og hvite klokkeforma blomster i juni, Sorten er en selvfertil sort med middels store, runde, smatt mørkeblå bær med en ganske, god, søtlig smak. Busken gir stor avling. Høstetid fra sist i juli og brukstid det meste av august.

Vekstkrav og klimasone

Hageblåbær trives best i en godt drenert, luftig og moldrik jord, sur jord (pH mellom 4,5 og 5,5), på en solrik plass. Siden hageblåbær har et grunt rotsystem, kan et opphøyd bed/karm med moldrik jord bedre mulighetene for å lykkes med dyrkinga.

Busken tilrås plantet til klimasone H3-4.

 Bruksområder

Sorten ‘Bluetta’ brukes både til friskkonsum og frysing. Bæra hae en utmerket, søt og syrlig smak, og den kan enten spises direkte eller fryse dem og bruke dem til kaker, juice, kompotter og terter. I tillegg er blåbæret Bluetta ideell som hekk, kantplanting og i balkongkasser og krukker.

Allergifare

Hageblåbær med sine spiselige bær har ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring av hageblåbær trengs sjelden.

Formering

Vaccinium kan formeres vegetativt med kviststiklinger, skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging.

Sykdommer

Sorten er lite utsatt for sykdommer.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss