Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageblåbær ‘Patriot’

Vaccinium corymbosum 'Patriot'

Et synonymt navn er amerikansk blåbær. Slektsnavnet Vaccinium har en usikker opprinnelse, men navnet stammer muligens fra oldtidsspråket thraco-pelasgisk, som er et navn som ble brukt av Plinius på en plante som vokser på fuktige steder. Artsnavnet corymbosum betyr med blomster i halvskjerm. I Sverige blir planten kalt blåbär, mens amerikanske navn er Highbush Blueberry, American Blueberry, Blueberry, Swamp Blueberry og Tall Blueberry.

Hjemsted/Opphav Vaccinium corymbosum finnes viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika. Arten dyrkes ikke i dag, men utvalgte navnesorter. Det finnes en rekke sorter som er krysninger (hybrider) mellom nærstående arter. Sorten ‘Patriot’ en hybridsort.

Middels høy, opprett blåbærbusk med hvite blomster og store, matt blå frukter med en kraftig, søt smak. Surjordsplante. Klimasone: H4-5.

  • Vaccinium ccorymbosum 'Patriot' (Hageblåbær 'Patriot') foto: sandaplanteskole.no

Beskrivelse av arten hageblåbær (Vaccinium corymbosum)

Arten er en 1-2 m høy, løvfellende, opprett busk med trekantede, gulgrønne til røde kvister med korkporer (lenticeller). Eggforma til lansettforma, helranda, 3-8 cm lange blad med høstfarger i oransje og rødt.

Hvite blomster med et rødlig skjær, som sitter i tette samlinger, i mai-juni. Runde, 8-15 mm brede, blåsvarte, doggete bær, som er søte og har en god smak.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Patriot’ er en 1,5 m høy, robust busk med en opprett, middels kraftig vekst, hvite blomster i juni og gulrøde høstfarger. Sorten er en selvfertil sort med store, matt blå bær med en søt, aromatisk og god smak. Busken er riktbærende og gir en stor avling. Bæra modnes i begynnelsen av august. Høstetid fra august og utover.

Vekstkrav og klimasone

Hageblåbær trives best i en godt drenert, luftig, godt sandholdig, moldrik og sur jord (pH mellom 4,5 og 5,5), på en solrik plass. Siden hageblåbær har et grunt rotsystem, kan et opphøyd bed/karm med moldrik jord bedre mulighetene for å lykkes med dyrkinga.

Busken tilrås plantet til klimasone H4-5.

 Bruksområder

Sorten ‘Patriot’ har faste, holdbare bær som egner seg både til friskkonsum og frysing. En utmerket sort for å spise fersk eller til matlaging – muffins, pannekaker, gelé og paier. Busken egner seg godt som en frittstående busk.

Allergifare

Hageblåbær med sine spiselige bær har ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring av hageblåbær trengs sjelden.

Formering

Vaccinium kan formeres vegetativt med kviststiklinger, skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging.

Sykdommer

Sorten er lite utsatt for sykdommer.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss