Jostabær
Ribes x nidigrolariaSlektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Jostabær er en hybrid mellom solbær og stikkelsbær, derfor et x mellom slekts- og artsnavn. Det norske navnet jostabær er blitt til ved en kombinasjon av de tyske ordene for solbær og stikkelsbær, nemlig Johannisbeere ("Jo") og Stachelbeere ("Sta"). Etter tysk uttale av "J", kan det uttales "yostaberry" på engelsk. I Sverige brukes også navnet jostabär.
Løvfellende, tornløs bærbusk med opprett vekst. Greiner med flikete blad, rødhvite blomster og store, plommelilla glinsende bær. Allergivennlig, vitaminrik og aromatisk hagebær. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
1,5 m høy, godt forgreinet løvfellende, tornløs busk med opprett vekst. Større busker må bindes opp. Friske, grønne, 2-6 cm lange, flikete blad. Busken får en gul høstfarge. Selvbestøvende busk med rødhvite blomster i mai. Plommelilla, skinnende bær i korte klaser på forsommeren, som blir svarte etter hvert. Bæret er mindre enn hos stikkelsbær, men litt større enn hos solbær. Bærene har en syrlig smak og en saftig tekstur.
Vekstkrav og klimasone
Jostabær er en busk uten spesielle jordkrav, men den trives godt i en næringsrik og veldrenert moldjord i sol og halvskygge. Heller ingen spesielle krav til pH i jorda, men en pH mellom 5,5 og 7 er greit. Som de andre bærbuskene bør den gjødsles årlig.
Jostabær tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Jostabær er en nyere hagebær hos oss, med svært velsmakende og saftige, aromatiske sommerbær, som i utseende og smak ligner litt på solbær. Den gir en langt større avling enn solbær, av god kvalitet, og bæra er rike på vitamin C. Bærene er gode å spise i fersk tilstand og de er utmerket til konservering. Bæra brukes blant annet i syltetøy, saft, desserter, smothies og friske salater, og til likører og vinråstoff. Bærene kan også fryses ned. Busken er noe utsatt for bladsopper.
Allergifare
Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Jostabær trenger ingen sterk årviss beskjæring, men litt sporadisk beskjæring må til.
All beskjæring bør skje på seinvinteren etter at frostfaren er over. Det anbefales å beskjære planten et par ganger i året, og i juli skjæres alle nye sideskudd ned til 5 blader. Om vinteren bør hovedgreinene halveres og eventuelle sideskudd skjæres tilbake til 2 knopper. Alle døde og skadde greiner skjæres bort.
Formering
Jostabær formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.