Loganbær
Rubus x loganobaccusSlektsnavnet Rubus er et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter, men som passer best på bringebær. Det var de gamle romerne som ga bjørnebær navnet Rubus. Artsnavnet loganobaccus stammer fra personen som dyrket den fram. I Sverige brukes navnet loganbär, mens i England blir den kalt loganberry.
Halvbusk med opprett vekst, 2-årige skudd, delte/lappa blad og vinrøde bær. Allergivennlig. Klimasone H3-4.
Plantebeskrivelse
2-2,5 m høy halvbusk med opprett vekst og 2-årige skudd, som er tett besatt med, kvasse torner. Bladene er 3-5-delte, unntatt de øverste, som er 3- 5-håndlappede. Småbladene er 3-6 cm lange, bredt eggformete, tilspissete, hårete og grovt sagtannete.
Bladenes underside er ujevnt håret. Hvite, 3 cm brede blomster i tette blomsterstander på fjorårsskudd. Blomstring i mai-juni. Avlange, vinrøde, svært aromatiske og velsmakende bærfrukter som modner ujevnt.
Vekstkrav og klimasone
Loganbær trives best trives i godt drenert, sandholdig, dyp humusrik jord, som holder godt på fuktigheta, på en solrik, lun og varm plass mot en vegg eller gjerde. Årlig gjødsling må til på sammen måte som for bringebær. Plantene trenger stor plass, og oppstøtting er nødvendig..
Busken tilrås plantet til klimasone H3-4.
Bruksområder
Loganbær egner seg godt til syltetøy, marmelader, smoothier, saftkoking og vinproduksjon. Det går også an å spise bæret som det er, men smaken kan være litt for bitter for noen.
Allergifare
Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.
Beskjæring
Bjørnebær må beskjæres årlig, og beskjæringen blir stort sett som for bringebær.
Loganbær kan formskjæres i pergolaer. Beskjæring bør skje på sensommeren eller høsten. Eldre skudd som har båret frukt skjæres ned til bakken.
Formering
Loganbær kan formeres med rotskudd eller avlegging.