Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Loganbær

Rubus x loganobaccus

Slektsnavnet Rubus er et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter, men som passer best på bringebær. Det var de gamle romerne som ga bjørnebær navnet Rubus. Artsnavnet loganobaccus stammer fra personen som dyrket den fram. I Sverige brukes navnet loganbär, mens i England blir den kalt loganberry.

Hjemsted/Opphav Loganbær er en krysning (hybrid) mellom en nordamerikansk bjørnebærart (Rubus ursinus) og europeisk bringebær (Rubus idaeus)), som kom til ved en tilfeldighet i Santa Cruz i California (USA)) i 1881, da dommeren og hortikulturisten James Harvey Logan (1841–1928), gjorde forsøk med krysning av bær.

Halvbusk med opprett vekst, 2-årige skudd, delte/lappa blad og vinrøde bær. Allergivennlig. Klimasone H3-4.

  • Rubus loganobaccus (Loganbær)

Plantebeskrivelse

2-2,5 m høy halvbusk med opprett vekst og 2-årige skudd, som er tett besatt med, kvasse torner. Bladene er 3-5-delte, unntatt de øverste, som er 3- 5-håndlappede. Småbladene er 3-6 cm lange, bredt eggformete, tilspissete, hårete og grovt sagtannete.

Bladenes underside er ujevnt håret. Hvite, 3 cm brede blomster i tette blomsterstander på fjorårsskudd. Blomstring i mai-juni. Avlange, vinrøde, svært aromatiske og velsmakende bærfrukter som modner ujevnt.

Vekstkrav og klimasone

Loganbær trives best trives i godt drenert, sandholdig, dyp humusrik jord, som holder godt på fuktigheta, på en solrik, lun og varm plass mot en vegg eller gjerde. Årlig gjødsling må til på sammen måte som for bringebær. Plantene trenger stor plass, og oppstøtting er nødvendig..

Busken tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Loganbær egner seg godt til syltetøy, marmelader, smoothier, saftkoking og vinproduksjon. Det går også an å spise bæret som det er, men smaken kan være litt for bitter for noen.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Bjørnebær må beskjæres årlig, og beskjæringen blir stort sett som for bringebær.

Loganbær kan formskjæres i pergolaer. Beskjæring bør skje på sensommeren eller høsten. Eldre skudd som har båret frukt skjæres ned til bakken.

Formering

Loganbær kan formeres med rotskudd eller avlegging.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss