Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stikkelsbær ‘Captivator’

Ribes uva-crispa 'Captivator'

Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Et synonymt navn for arten Ribes uva-crispa er Ribes grossularia. Navnet grossularia er en latinifisering av franske groseille og engelske gooseberry. Artsnavnet uva-crispa kommer av u = drue og crispa = kruset. Det norske navnet skyldes de tornete greinene. På svensk brukes navnet krusbär og i England brukes navnene gooseberry og European gooseberry.

Hjemsted/Opphav Arten finnes viltvoksende i Nordøst- og Mellom-Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika. I Norge er stikkelsbær naturalisert på Østlandet og langs kysten nord til Alstadhaug i Nordland. I dag er det kun kultivarer (sorter), som er foredlet fram, som finnes i handelen, og sorten ‘Captivator’ er en av disse.

Løvfellende bærbusk med opprett vekst, nesten tornefrie greiner og flikete, hårete blad. Saftige, store, røde bær med en god aroma og smak. Nøysom og allergivennlig hagebær. Klimasone: H6.

  • Stikkelsbær 'Captivator'

Plantebeskrivelse

1 m høy, løvfellende busk med opprett vekst og nesten tornefrie greiner. Stikkelsbær har vinterknopper som bryter tidlig. Bladene er 2-6 cm lange, 3-5 fliket, med hjerteformet grunn og ujevn, grov rundtanning. Grønne eller litt rødlige blomster.

Sorten ‘Captivator’ får middels store, røde, saftige bær med god, mild smak og aroma. Sorten blomstrer i mai, og bæra modner i første halvdel av juli. Busken gir stor avling.

Vekstkrav og klimasone

Stikkelsbær er en nøysom busk som klarer seg på flere slags jord, i sol, vind og skygge. Men den trives best på moldholdig, næringsrik, godt sandholdig jord i halvskygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Stikkelsbær er et en gammelt hagebær. De spiselige fruktene, som er velduftende med en svært god, mild søt smak, kan enten spises rå, eller brukes blant annet til syltetøy, desserter, pai og vinråstoff. Hos oss dyrkes den i småhager.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Stikkelsbær bør skjæres ned til 20-35 cm ved planting. Senere bør stikkelsbær beskjæres årlig om våren, gjerne rett etter blomstring. De eldste greinene fjernes, slik at ¾ av greinene står igjen.

Eldre bærbusker (15 – 20 år gamle), som ofte stagnerer i veksten, kan fornyes ved en kraftig tilbakeskjæring (ned til 40 cm over bakken), på ettervinteren.

Formering

Stikkelsbær formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger og ved avlegging. Greiner som legges ned på bakken, slår lett røtter.

Sykdommer

Sorten er relativ sterk mot mjøldogg, men ikke resistent.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss