Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vinranke ‘Rondo’

Vitis vinifera ‘Rondo’

Synonyme navn på arten er vin, vindrue og Vitis hybrid. Slektsnavnet Vitis er et gammelt latinsk navn på drue. Artsnavnet vinifera betyr «planten som gir vin». På svensk heter arten vindruva, mens et engelsk navn er common grape vine.

Hjemsted/Opphav Arten Vitis vinifera stammer trolig fra Kaukasusområdet, og den danner grunnlaget for de fleste kultivarene (sortene) som dyrkes i dag. Arten dyrkes ikke, og sortene som dyrkes og er i handelen er alle krysninger (hybrider) mellom forskjellige arter. Sorten ‘Rondo’ er en tsjekkisk/tysk sort med foreldrene Vitis vinifera og Vitis amurensis, som ble foredlet fram av professor Vilem Kraus i 1964.

10-20 m høy, kraftigvoksende vinranke med lange greiner, 3-5 lappa, håndnerva blad, duftende blomster og store, mørkeblå druer i lange klaser, med en svært god smak. Rødvinsdrue. Klimasone: H3.

  • Vitis vinifera 'Rondo' (Vinranke 'Rondo') Foto: glossary.wein.plus

Beskrivelse av arten Vitis vinifera

10-20 m høy, kraftigvoksende, vakker klatreplante med brungule eller brunrøde greiner. Glatte, avrundete, hjerteformede, håndnervete, 7-15 cm brede blad med 3-5 lappet, grovt sagtannet bladkant og en lang bladstilk. Unge blad er svakt håret på undersiden. Flere sorter får røde høstfarger.

Duftende, 2-kjønna blomster i opprett, slanke topper i juni. Gule, blå, fiolette eller øde druer i hengende blomsterstander i september-oktober, alt etter sort.

Sortsbeskrivelse

Vitis vinifera ‘Rondo’ er en vinranke med kraftig vekst og middels lange greiner. Store, mørkeblå druer i middels store klaser, med svært god smak. Selvfertil. Bra bæreevne.

Høstetid for sorten er sist i september eller først i oktober utendørs. Men sorten egner seg også godt til dyrking i drivhus, i vinterhage eller på vegg. Brukstid for sorten er september og oktober.

Nye skudd kommer i mai-juni, og når nye små drueklaser med kart er dannet, bør bladskudd som kommer under klasen, fjernes. Dermed kommer mer lys inn i busken.

Vekstkrav og klimasone

Vinranke gir modne druer på lune steder i klimatisk gode strøk av Norge. Vinranke vil ha en lun og varm, solrik vokseplass og helst en godt sandblandet, moldholdig, veldrenert jord med pH mellom 5,5 og 7.

Vinranke ‘Rondo’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruk

Sorten ‘Rondo’ er spesielt egnet for rødvinsproduksjon. Middels god spisedrue, som benyttes som veggtre i milde kyststrøk. Bruksområdet er stort, og de er i tillegg dekorative på fruktfat. Busken er også en vakker, frodig klatreplante.

Allergifare

Vinranke forårsaker ingen problemer for pollenallergikere og astmatikere her i landet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Vinranken må beskjæres årlig, før veksten tar til, det vil si før sevjen begynner å flyte i planten om våren. Dermed unngås blødninger som vil skade planten. Beskjæringen bør helst skje før vinteren kommer, og det bør helst ikke beskjæres hvis det er fare for frost. Dersom beskjæringen skjer i i forkant av noen frostfrie dager og netter, så får sårene tid til å gro. Når druene er plukket om høsten, vil bladene etter hvert falle av, og i løpt av desember bør alle sideskudd klippes vekk. Da er vindruen i dypest hvile.

Beskjæring de første tre årene etter planting

Det første året etter planting må hovedskuddet skjæres tilbake. Det får vinranken til å vokse raskere og bli sterkere i årene som kommer.

Det andre året vil skuddet danne flere nye skudd. Fjern alle skuddene bortsett fra de to beste. De nye skuddene må beskjæres flere ganger gjennom hele vekstsesongen. Bind opp det sterkeste og tykkeste av de to skuddene til en bjelke, en vegg eller en tråd om høsten. Det andre skuddet fjerner du.

Det tredje året vil skuddet som fikk lov å vokse, bli til hovedstengelen, som vil danne sine egne skudd. Også disse må bindes opp.

Beskjæring etter tre år

Druene vokser i klaser på sidegreinene. De vokser bare på nye greiner, så sidegreinene som produserer druer, bør beskjæres før vinteren setter inn. Beskjær disse greinene til like over den første knoppen som viser tegn på utvikling. Dette er ofte den andre knoppen på greinen, siden den første knoppen som regel ikke utvikler seg. Pass på at det er en avstand på 20 cm mellom skuddene slik at druene får et godt vekstgrunnlag.

Beskjæring av druerankene om sommeren

I vekstsesongen bør alle overskytende knopper, som utvikler seg i bladhjørnene av en grein, fjernes. Dersom det vokser små bærklaser på sidegreina, bør sidegreina skjæres tilbake til det andre bladet etter klasen. Hvis det vokser flere klaser, bør du fjerne alle bortsett fra klasen som vokser nærmest skuddet. Greiner uten drueklaser fjernes helt. Beskjæring om sommeren sikrer at druene kan vokse som de skal.

Formering

Vinranken kan formeres både med vedstiklinger og grønnstiklinger.

Sykdommer

Sorten har god sykdomsresistens med liten tendens til mjøldogg.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss