Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Frilandsadiantum

Adiantum pedatum

Et synonymt navn er fotadiantum. Slektsnavnet Adiantum er av gresk a, uten og diantos, fuktighet. Bladets overflate har et vokslag, som gjør at vannet renner av bladet. Artsnavnet pedatum betyr fotlignende, som viser til bladforma. Også i Sverige heter planten frilandsadiantum og i England er et vanlig navn northern maidenhair fern.

Hjemsted/Opphav Frilandsadiantum er viltvoksende i Nord-Amerika og Asia.

20-50 cm høy, flerårig bregne med krypende jordstengler, vifteforma blad med finner og stive, svarte bladstilker. Sporeplante uten blomster. Plante for en skyggefull, lun plass. Klimasone: H6.

  • Adiantum pedatum (Frilandsadiantum) Foto: Rolv Hjelmstad

  • Adiantum pedatum (Frilandsadiantum)

  • Adiantum pedatum (Frilandsadiantum)

Plantebeskrivelse

20-50 cm høy, flerårig bregne, som sprer seg med krypende, korte, grønne jordstengler like under overflata. Elegant bregne med høye, stive, tynne, glinsende svarte bladstilker. Vifteforma blad med mange små finner. Planten får en vakker, gyllengul høstfarge. Planten er en bregne som ikke blomstrer og setter frø. I stedet for frø danner som sporer, som den sprer seg med.

Vekstkrav og klimasone

Frilandsadiantum trives humusrik, kalkfattig (sur), jevnt fuktig jord i skygge på en mest mulig vindbeskyttet plass. Høy luftfuktighet skaper god trivsel hos bregnen. Jorda må ikke få tørke ut. Planten bør få stå lenge på samme plass uten omplanting. Bregnen er ømfintlig for barfrost, og i områder med lite snø, bør den dekkes om vinteren med bar eller annet tørt materiale.

Bregnen tilrås plantet til klimasone: H6.

Bruksområder

Frilandsadiantum egner seg godt i hagen eller grøntanlegget på steder det er skygge eller halvskygge, under trær og busker.

Allergi- og giftfare

Frilandsadiantum er en bregne som ikke sprer seg med frø, og som ikke forårsaker noen pollenallergier.

Formering

Frilandsadiantum formeres hovedsakelig med deling tidlig om våren. Sporer kan også brukes, men er noe vanskelig i praksis.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss