Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kongsbregne

Osmunda regalis

Slektsnavnet Osmunda er fra gammeltysk Osmunda og gammelnorsk Asmund, Ås, gud og mund, kraft, beskyttelse. Artsnavnet regalis betyr kongelig, staselig. I Sverige heter planten safsa og i England er et vanlig navn royal fern.

Hjemsted/Opphav Kongsbregne vokser opprinnelig i jordas tempererte soner, også i Norge.

100-200 cm høy, flerårig, opprett, tuedannende bregne med svarte jordstengler, dobbelt finnete blad og fjærdusklignende sporeblad. Sporeplante, som ikke danner blomster. Plante for fuktige og skyggefulle plasser. Klimasone: H6.

  • Osmunda regalis (Kongsbregne) Foto: Rolv Hjelmstad

Plantebeskrivelse

100-200 cm høy, flerårig bregne med opprett vekst, og en kraftig jordstengel og svarte røtter. Bregnen danner tette tuer. Planten har to slags blad – lysegrønne, læraktige, dobbelt parflikete, sterile blad og fertile, fjærdusklignende, sporebærende blad, som utvikles i toppen av de innerste sterile bladene. Planten får en vakker gulbrun høstfarge.

Vekstkrav og klimasone

Kongsbregne trives best i humusrik, næringsrik, kalkfattig og svært fuktig jord i halvskygge og skygge. Den bør ikke utsettes for tørke på en solrik plass. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting.

Bregnen tilrås plantet til klimasone: H6.

Bruksområder

Kongsbregne egner seg godt til planting ved vann og i fuktige, skyggefulle rabatter.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer forårsaket av kongsbregne ved dyrking, er ikke kjent.

Formering

Kongsbregne formeres med deling eller med ferske sporer.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss