Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Perlebregne

Onoclea sensibilis

Et synonymt navn er «den følsomme bregnen». Slektsnavnet Onoclea er av gresk onokleia, med innhold, en plante hvor bladene ruller seg sammen og minner om bær. Sikter til de fertile bladene med honningsporer. Artsnavnet sensibilis betyr følsom. I Sverige heter planten pärlbräcken og i England er et vanlig navn sensitive fern.

Hjemsted/Opphav Perlebregne er opprinnelig fra østre deler av Nord-Amerika og Øst-Asia.

30-50 cm høy, flerårig, rosettdannende bregne med krypende jordstengler og perleaktige sporeblad om vinteren. Vakker gulbrun høstfarge. Sporeplanten som ikke danner blomster. Plante for en fuktig og skyggefull plass. Klimasone: H5.

  • Onoclea sensibilis (Perlebregne) Foto: Rolv Hjelmstad

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, flerårig bregne med en krypende jordstengel. Opp fra disse vokser det opp bladrosetter om våren. Bregnen får to slags blad – lysegrønne, læraktige, parflikete, trekantede, sterile blad og fertile, sporebærende blad med perleaktige sporehoper som blir sittende som dekorative, kanelbrune perler om vinteren. Planten får en vakker gulbrun høstfarge.

Vekstkrav og klimasone

Perlebregne trives best i humusrik, næringsrik og jevnt fuktig jord i sol og skygge. Den bør ikke utsettes for tørke på en solrik plass. Planten er tåler lite frost, særlig like etter at den har begynt å vokse om våren. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting. Vokseplassen bør ha noe vern mot vind.

Bregnen tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder

Perlebregne egner seg godt til planting ved vann og i skyggefulle rabatter.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer forårsaket av perlebregne ved dyrking, er ikke kjent.

Formering

Perlebregne formeres med deling eller med sporer.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss