Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alaskavier

Salix alaxensis ‘Kenai’

Slektsnavnet Salix er det gamle latinske navnet på slekta, som betyr raskt opprettvoksende. Artsnavnet alaxensis betyr fra Alaska. Sorten ‘Kenai’ har sitt navn fra voksestedet. I Sverige heter planten alaskavide, mens amerikanske navn er Alaska willow og feltleaf willow.

Hjemsted/Opphav Alaskavier hører naturlig heime i Alaska. Her er det både en øy og en elv som heter Kenai. Sorten som dyrkes hos oss stammer fra et islandsk utvalg.

5-8 m høy, kraftigvoksende vier med bred vekst, tykke, hårete skudd og avlange blad med sølvaktig underside og gule høstfarger. Klimasone: H8.

  • Alaskavier (Salix alaxensis)

  • Alaskavier (Salix alaxensis)

  • Alaskavier (Salix alaxensis)

  • Alaskavier (Salix alaxensis)

Plantebeskrivelse

5-8 m høy, løvfellende tre eller busk med glissen, kraftig, opprett vekst. Avlange blad med grågrønn overside og filthåret, sølvaktig underside. Gule høstfarger. Enkjønnet blomster sitter i tette rakler i april-mai. Hunnplanter med kapselfrukter som inneholder hårete frø i juni.

Vekstkrav og klimasone

Alaskavier er en nøysom, vindsterk busk som tåler saltholdig luft og som har små krav til jord, men den trives best i en svakt sur jord med en pH mellom 5,5 og 7. Busken vokser også godt i leirholdig jord. og busken tåler dyp skygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Alaskavier egner seg i til klipte hekker, lèskjerming mot vind og innsyn. Busken tåler sjøsprøyt. Planteavstand i grupper: 3-4 m og til hekk: 0,4 m. Planten er ettertraktet av hjortedyr. Alaskavier er en fleksibel og frisk vier for fjellbygder og for Nord-Norge.

Allergifare

Salix medfører liten risiko for pollenallergi utendørs, kun 10-20 % av allergikere reagerer på Salix (vier). Men allergikere bør unngå rom med blomstrende kvister (gåsunger eller kattlabber) innendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Alaskavier tåler beskjæring godt. En så kraftigvoksende busk må beskjæres nå og da.  Beskjæring kan med fordel gjøres om våren før veksten tar til.

Formering

Alaskavier kan formeres med frø eller vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger. Kviststiklinger mangler blad og skjæres utenom vekstsesongen, mens skuddstiklinger har blad, og skjæres i vekstsesongen.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss