Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bærperikum

Hypericum androsaemum

Slektsnavnet Hypericm har usikker opprrinnesle, men kommer trolig fra gresk hypo = under og ereike = lyng eller fra gresk hyper = over og eikon = bilde. Planten er ansett for å holde onde ånder unna, og til straff for dette stakk Djevelen plantene med ei nål, og dom er grunnen til de prikkete bladene. Artsnavnet androsaemum kommer av gresk andros = mann og haima = blod (plantesafta er blodrød). Det svenske navnet er bãrhyperikum, mens noen engelske navn er tutsan og sweet-amber.

Hjemsted/Opphav Bærperikum finnes viltvoksende i Sør-Europa, Nord-Afrika og i Lilleasia.

50-100 høy, eviggønn, opprett busk med tett vekst, aromatiske, små blad, gule, stjerrneformete blomster og røde og svarte bærbrukter. Allergivennlig busk med små jordkrav. God fjellhageplante. Klimasone: H4.

  • Hypericum androsaemum (Bærpericum) Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

  • Hypericum androsaemum (Bærpericum) Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, halvt eviggrønn, opprett busk med tett forgreining fra rothalsen. Rødgule, tynne stengler og motsatte, helrandete, bredt eggformete, 10 cm lange, sittende eller stengelomfattende blad med en lys grågrønn underside. Bladene som ved knusing gir en aromatisk lukt, felles ikke om høsten, men blir hengende på busken lenge utover vinteren.

Gule, 2 cm brede, stjerne- eller koppformete blomster, fra juli til september, som sitter enkeltvis eller opptil 11 sammen ien greinet blomsterstand. Blomsten har mange pollenbærere som er samlet i 3-5 bunter. Frukta er et bær som først får en rød farge før den får en svart farge.

Vekstkrav og klimasone

Perikum trives best på en lun vokseplass, helst i full sol, men vokser også bra i halvskygge. Godt sandblandet, jevnt fuktig moldjord med pH 5,5-7 er god jord til perikum.

Hypericum androsaemum tilrås plantet til klimasone H4.

 Bruksområder

Bærperikum plantes ofte i forkant av buskgrupper, trafikkøyer og til markdekke. God plante for fjellhagen. Den brukes også til dekorasjoner.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av perikum i Norge er ikke kjent.  Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring trengs sjelden. Greiner kan fryse tilbake, og disse bør skjæres noe tilbake om våren. Nye greiner som vokser opp vil blomstre senere på sommeren,

Formering

Perikum formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss