Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodrips

Ribes sanguineum

Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Artsnavnet sanguineum betyr blodrød, og viser til blomstene. På svensk heter planten rosenrips, og i England brukes navnet redflower currant.

Hjemsted/Opphav Blodrips har sin naturlige utbredelse i de vestlige delene av Nord-Amerika.

150-250 cm høy, løvfellende, opprett busk med slank vekst, 3-5 lappete blad og rosa til røde blomster i klaser. Allergivennlig busk for en lun plass. Klimasone: H3 og H4 langs kysten.

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

  • Blodrips (Ribes sanguineum)

Plantebeskrivelse

150-250 cm høy, løvfellende, opprett busk med slank vekst. Tynne, rødbrune, dunhårete, aromatiske kvister med skruestilte, spisse knopper. Bladene er 5-10 cm brede med 3-5 lapper med få tenner. Rosa til røde, blomster i nikkende klaser i mai. Blå, doggete, stivhårete bær i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Blodrips er en busk som trives best i lett jord, på en lun og varm plass i sol og halvskygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder

Ribes sanguineum er mest brukt i buskgrupper, men den egner seg også som en frittstående busk. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Den brukes også i dekorasjoner, siden kvister kan drives i blomst om våren.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Enkelte arter, for eksempel gullrips, har blomsterduft som duftoverfølsomme personer kan reagere på. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Siden blomsterknopper dannes på 2-års skudd og eldre ved, må ikke busken skjæres for sterkt. En eventuell foryngelsskjæring bør derfor skje i mai etter blomstring.

Formering

Busken formeres med kvist- og skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss