Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Breibladkalmia

Kalmia latifolia

Et synonymt navn er bergkalmia. Slektsnavnet Kalmia er etter en svenskfinssk professor ved navn Pehr Kalm (1715-79). Artsnavnet latifolia = med brede blad. Det svenske navnet er bredbladig kalmia og noen engelske navn er mountain laurel, calico-bush, ivy bush og spoonwood.

Hjemsted/Opphav Kalmia latifolia er viltvoksende i østlige områder av Nord-Amerika i et område som strekker seg fra sørlige Maine sør til nordlige Florida og vest til Indiana og Louisiana. Busken er delstatsblomst for Connecticut og Pennsylvania.

1-2 m høy, eviggrønn, opprett busk med tett forgreining, skruestilte, ovale, helrandete blad og røde, rosa eller hvite skålformete blomster i tette halvskjermer i juni. Allergivennlig surjordsplante. Klimasone: H4.

  • Breibladkalmia (Kalmia latifolia) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

1-2 m høy, eviggrønn, opprett busk med god forgreining og relativt tykke greiner. Skruestilte, ovale, helrandete, 5-10 cm lange blad med en mørkegrønn overside og en gulgrønn nnderside.

Røde, rosa eller hvite, skålformete, 2-3 cm brede blomster i endestilte halvskjermer i juni. Frukta er en kapsel med 5 rom, som rommer mange små frø.

Vekstkrav og klimasone

Breibladkalmia trives best på en solrik plass i en sur (pH5-6), godt sandholdig moldjord.

Kalmia latifolia tilrås plantet til klimasone H4.

 Bruksområder

Breibladkalmia egner seg godt sammen med andre lyngplanter og andre eviggrønne planter.

Allergi- og giftfare

Kalmia er ingen allergiversting for pollenallergikere. Ingen forgiftninger er kjent ved dyrking av planten i Norge. Men alle deler av planten har en brennende bitter smak, Derfor bør planten ikke plantes i småbarnsmiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring trengs sjelden.

Formering

Kalmia formeres vegetativt med skuddstiklinger og mikroformering.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss