Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødpil ‘Nana’

Salix purpurea ‘Nana’

Et synonymt navn er Salix purpurea ‘Gracilis’. Slektsnavnet Salix er det gamle latinske navnet på slekta, som betyr raskt opprettvoksende. Artsnavnet purpurea betyr purpur, og viser til de rødlige skuddene. Sortsnavnet ‘Nana’ betyr lav. I Sverige heter planten rödvide, mens i England brukes blant annet navnet dwarf arctic blue willow.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Eurasia og Nord-Afrika, hvor den danner trær 4-5 nøye. Her i landet er den naturalisert i Sør-Norge, særlig på flommark. Sorten ‘Nana’ er en kompakt hunnklon som trolig stammer fra Ural i Russland (ca. 1900).

1-2 m høy, løvfellende, tettgreina busk med bred vekst, rødlige greiner og smale, glinsende, mørkt grønne blad. God til frittvoksende hekker og plantebed. Klimasone: H4.

  • Dverg rødpil (Salix purpurea 'Nana') foran småbladlind

Plantebeskrivelse

1-2 m høy, løvfellende, opprett, tettgreina vier med lange, tynne, kvister og rødlige knopper. Smale, sagtannete blad med matt, blågrønn overside og blåaktig underside. Små, slanke, hunnrakler i mai-juni. Kapselfrukter med ullhårete frø.

Vekstkrav og klimasone

Rødpil er en nøysom, vindsterk busk som har små krav til jord og som vokser i sol og skygge. Busken tåler også høytstående grunnvann.

Salix purpurea ‘Nana’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Rødpil egner seg godt til brede, frittvoksende hekker, buskgrupper og til bunndekke, særlig på fuktige steder.  Planteavstand i grupper: 2-3 m og til hekk: 0,5-1 m. Brukes også til dekorasjoner. Planten er verdifull for bier.

Allergifare

Salix medfører liten risiko for pollenallergi utendørs, kun 10-20 % av allergikere reagerer på Salix (vier). Men allergikere bør unngå rom med blomstrende kvister (gåsunger eller kattlabber) innendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Rødpil tåler og trenger sterk regelmessig beskjæring med noen års mellomrom. Ved oppstamming og fjerning av skudd fra rothals og stamme kan vi få dekorative, små trær. Beskjæring kan med fordel gjøres om våren før veksten tar til.

Formering

Rødpil formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Sykdommer

Busken er noe utsatt for greinbrannsopp.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss