Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spolebusk (beinved)

Euonymus europaeus

Synonyme navn på planten er Europabeinved, Euonymus vulgaris og Evonymus europaeus. Slektsnavnet Euonymus er det gamle greske navnet på planten, som kommer av eu, som betyr god, ekte og onoma, som er et navn på Oleander (Theofrast, 300 f. Kr). Artsnavnet europaeus betyr europeisk, og viser til plantens vokseområde. Navnet beinved kommer av at planten har svært hard ved. Det synonyme navnet spolebusk sikter til at veden var så hard, at den ble brukt i spinne- og veveredskap i eldre tider. Veden er blitt mye brukt til finere dreiearbeid, som deler til urverk, sjakkbrikker, håndteiner, garnspoler, strikke- og kniplepinner. På svensk heter planten benved, mens engelske navn er European Spindle Tree og European Euonymus.

Hjemsted/Opphav Europabeinved er viltvoksende i Europa og Vest-Asia. I Norden finnes den viltvoksende i Danmark og i Sør-Sverige, og den finnes forvillet hos oss rundt Oslo, Drammen og Bergen.

4-6 m høy, løvfellende, opprett busk med greiner med korkvinger og purpurrøde frukter med oransje frøkapper. Allergivennlig, nøysom plante. Klimasone: H6.

  • Euonymus europaeus (Spolebusk)

Plantebeskrivelse

4-6 m høy, løvfellende busk eller lite tre. Unge greiner er spisse, grønne og 4-kantet med motsatte knopper og 4 langsgående striper (korkvinger). Eldre greiner har gråflekket bark. Kvistene danner en rett vinkel med greina. Elliptiske til lansettforma, 3-8 cm lange, fint sagtannete blad med blågrønn underside. Vakre røde høstfarger. Knipper med uanselige gulgrønne blomster i mai. Senere purpurrøde, kantete kapselfrukter med oransje frøkappe i september og oktober. Fruktene er ikke spiselige.

Vekstkrav og klimasone

Europabeinved er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, pH 5,5-7, og som trives i skygge. Men den får best høstfarge og mest frukt i sol. Buskens tette og fint forgreina rot, gjør at den også greier seg på tørr og mager jord. Her ligger også årsaken til at det er lett å flytte relativt store planter.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Busken egner seg godt i buskgrupper og som frittstående, ofte oppstammet. Den er også en verdifull dekorasjonsplante på grunn av sine vakre og særegne frukter. Planteavstand i gruppe: 3-5 m. Busken er noe utsatt for spinnmøll og svart bladlus. I Norge plantes den over store deler av landet.

Allergi- og giftfare

Euonymus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men artene bør ikke plantes rundt lekeplasser for små barn, da fruktene, som har en bitter smak, er giftige. Imidlertid er forgiftninger av beinved ikke kjent i vårt land. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Beskjæring er som regel unødvendig, men litt uttynning av greiner om vinteren gjør busken godt. Greiner med mye spinnmøllarver kan med fordel fjernes om våren. Det samme gjelder for skuddspisser med mye svart bladlus som krøller sammen bladene.

Formering

Busken formeres med frø som må stratifiseres ett år før såing, eller vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss