Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullrips

Ribes aureum

Et synonymt navn er Ribes odoratum. Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Artsnavnet aureum betyr gullgul, og viser til blomstene. På svensk heter planten gullrips, og i England brukes navnene Golden Currant.

Hjemsted/Opphav Gullrips har sin naturlige utbredelse i fjellområder i de vestlige delene av Nord-Amerika.

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med overhengende vekst, grovtannete, 3-lappete blad og gullgule blomster i klaser. Nøysom og allergivennlig busk. Klimasone: H7.

  • Gullrips (Ribes aureum)

  • Gullrips (Ribes aureum)

  • Gullrips (Ribes aureum)

  • Gullrips (Ribes aureum)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med overhengende greiner. Gulbrune, snaue kvister med skruestilte, spisse knopper. Bladene er 3-5 cm brede med 3 runde lapper med grove tenner. Guloransje til rødlig høstfarge. Gullgule, sterkt duftende blomster i korte, nikkende klaser i mai. Brunsvarte bær i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Gullrips er en nøysom busk som klarer seg på nesten all slags jord, i sol, vind og skygge. Men den trives best på moldholdig, næringsrik, noe fuktig, litt sur jord (pH 5,5-7) i halvskygge. Liker ikke tørr jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Ribes aureum er mest brukt i buskgrupper, men den egner seg også som en frittstående busk. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Gullrips er forvillet enkelte steder i Sør-Norge.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Gullrips, har blomsterduft som duftoverfølsomme personer kan reagere på. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gullrips tåler beskjæring, og en forsiktig tynningsskjæring og en eventuell tilbakeskjæring kan gi busken bedre fasong.

Formering

Busken formeres med kvist- og skuddstiklinger.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss