Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreakrossved

Viburnum carlesii

Slektsnavnet Viburnum er det gamle latinske navnet på filtkrossved (Viburnum lantana). Det norske navnet viser heimeområdet som er blant annet Korea. Artsnavnet carlesii er etter William R. Charles, som oppdaget planten i Korea, og som arbeidet ved det britiske konsulatet. På svensk heter villkrossved luktolvon, mens den i England blir kalt Koreanspice Viburnum.

Hjemsted/Opphav Busken finnes viltvoksende i Korea og Japan.

1-2 m høy, løvfellende busk med bred, åpen vekst, filthårete kvister, brede, eggformete blad og hvitrosa duftende blomster. Allergivennlig busk for en varm, lun plass. Klimasone H4.

  • Koreakrossved (Viburnum carlesii)

  • Koreakrossved (Viburnum carlesii)

  • Koreakrossved (Viburnum carlesii)

Plantebeskrivelse

1-2 m høy, løvfellende, busk med bred, åpen vekst. Nakne vinterknopper. Både kvist og vinterknopper er tett håret av brune til gyllengule stjernehår. Bredt eggformete, 3-10 cm lange, tilspissete blad som er uregelmessig sagtannete. Bladet, som har 5-7 nervepar, har en matt grønn overside og en grågrønn, tetthåret underside. Duftende, hvite blomster med rosa skjær i runde hoder i mai-juni. Noen få blad får strålende, røde høstfarger. Få blåsvarte, flattrykte bær i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Koreakrossved trives best på veldrenert, kalkholdig og svakt sur jord (pH 5,5-8). Den krever en varm og lun plass for å blomstre godt og modnes godt nok før høsten.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Planten egner seg godt i buskgrupper og til frittvoksende hekker. Planteavstand i gruppe: 1–2 m. Busken er utsatt for snøbrekk.

Allergi- og giftfare

Viburnum er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men blomstene som dufter sterkt kan plage duftoverfølsomme personer. Barken inneholder hudirriterende stoffer. Bærene kan forårsake brekninger eller magesmerter om de spises. Imidlertid er alvorlige forgiftninger ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Koreakrossved tåler beskjæring, men buskene bør ikke skjæres helt ned. Eventuell tynning av eldre greiner gjøres på seinvinteren. Buskene trenger ikke skjæres årlig.

Formering

Koreakrossved formeres med skuddstiklinger og ved poding. Den podes på grunnstammer av den mer vekstkraftige filtkrossved (Viburnum lantana).

 

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss