Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kristtorn (Kystkristtorn) ‘Pyramidalis’

Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’

Et synonymt navn er kystkristorn ‘Pyramidalis’. Slektsnavnet Ilex er et gammelt latinsk navn på steineik (Quercus ilex), som også har alltidgrønne, tannete blad. Artsnavnet aquifolia kommer fra latin acus som betyr nål og folia, som betyr blad, og viser til «blad som stikker». På svensk heter planten tärnek/kristtorn, mens engelske navn er holly, common holly og english holly.

Hjemsted/Opphav Kristtorn er viltvoksende i Sør- og Vest-Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. I dag dyrkes en rekke navnesorter som er i handelen. Sorten ‘Pyramidalis’ er en hunnklon, som trolig stammer fra Bergen.

2-5 m høy busk/lite tre med en slank, kjegleform, alltidgrønne, blanke, både helrandete og tornete blad og store, røde frukter. Særbu plante. Allergivennlig plante for en halvskygget plass. Klimasone: H3.

  • Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’ (Kristtorn 'Pyramidaslis') Foto: gardeningexpress.co.uk

Beskrivelse av arten Ilex aquifolium

2-15 m høy, alltidgrønn busk eller lite tre med opprett vekst. Særbu plante, det vil si hann- og hunnblomster på hver sine planter. Stammebarken er grå og glatt, og veden er hvit og svært hard. Kvisten er snau og grønn.

Læraktige, 5-10 cm lange, skinnende mørkt grønne, eggformete, grovt tannete og tornete blad, med en lysere midtnerve.

Små, hvite, enkjønnete blomster med 4 kronlapper i mai-juni. Blomstene sitter i små kvaster i bladhjørnene på fjorårsskudd. Både hunn- og hannblomster har nektar. Røde, blanke bær med 2-10 frø i oktober-desember.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Pyramidalis er en 2-5 m høy busk eller et lite tre med en slank, kjegleform. Planten har mørkegrønne, skinnende, blanke, alltidgrønne, både helrandete og tornete blad. Små, hvite blomster, med 4 kronlapper i mai-juni. Planten danner tallrike, røde bær i okober-november, om det er en hannplante i nærheten.

Vekstkrav og klimasone

Kristtorn en trives best i godt drenert, porøs, humusrik jord på en skyggefull plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Kristtorn ‘Pyramidalis’ egner seg i buskrabatter, til fri hekk og på naturtomter. Planteavstand i gruppe: 2-4 m og til hekk 0,3-0,5 m. Greiner av kristtorn er populære i juledekorasjoner. Planten tåler mye forurensning og trives godt i bymiljø.

 Allergi- og giftfare

Ilex er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Allergier av kristtorn er ikke kjent. De røde bærene, som har vond smak, er svært giftige og de kan utgjøre en alvorlig forgiftningsrisiko for småbarn. Hannbusker kan velges da kristtorn er særbu.

Beskjæring

Kristtorn tåler beskjæring, men den trenger ikke beskjæres årlig. Beskjæring bør skje like ette blomstring.

Formering

Kristorn formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss