Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korsved ‘Compactum’

Viburnum opulus ‘Compactum’

Slektsnavnet Viburnum er det gamle latinske navnet på filtkrossved (Viburnum lantana). Det norske navnet krossved (korsved) har sin årsak i at de motsatte greinparene som sett ovenfra står vinkelrett på hverandre og utgjør et slags kors. Artsnavnet opulus er et gammelt navn på naverlønn (Acer campestre), og ordet sikter sikkert til bladets likhet med lønn. På svensk heter krossved olvon og et engelsk navn er Dwarf European Cranberry Bush.

Hjemsted/Opphav Korsved (Viburnum opulus) er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Kultivaren Viburnum opulus ‘Compactum’ har en avvikende vekstkraft i forhold til arten, da den blir en lavere busk.

100-150 cm høy busk med en tett, rund vekstform. Korsvis motsatte greiner, 3-lappete blad, hvite blomster og røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk. Klimasone: H5.

  • Viburnum opulus 'Compactum' (Korsved 'Compactum')

  • Viburnum opulus 'Compactum' (Korsved 'Compactum')

  • Viburnum opulus 'Compactum' (Korsved 'Compactum')

  • Viburnum opulus 'Compactum' (Korsved 'Compactum')

Beskrivelse av arten Viburnum opulus

3-4 m høy, løvfellende, hurtigvoksende busk med opprett, grov vekst. Rette, sprikende, kantete, glatte greiner med liten marg og motsatte, glatte knopper. Fra hvert bladarr går det 3 striper langsetter greina. Busken har en særegen lukt. Bark, blad og frukt inneholder giftstoffet viburnin. Bladet er 3–lappet, 6–12 cm langt, med mørkegrønn overside og lysegrønn, hårete underside. Bladstilken har store, røde kjertler nær basis. Røde høstfarger. Blomster i store, flate halvskjermer med hvite, sterile kantblomster og små fertile blomster i midten i juni-juli. Blomsten har gule pollenknapper. Klaser av skinnende røde bærfrukter i august–november.

Sortsbeskrivelse

Sorten Viburnum opulus ‘Compactum’ er en 100-150 cm høg busk med en tett, rund vekstform. Busken har som arten korsvis motsatte greiner og oftest 3-lappete, grovtannete blad. Gule og røde høstfarger. Store, hvite, sterile kantblomster og små, fertile blomster i midten, som sitter i flate, opprette kvaster, i juni-juli. Fruktene er skinnende, røde bær, som lukter surt etter en frostnatt, i august-november.

Vekstkrav og klimasone

Korsved er en nøysom busk som trives på all slags drenert jord, gjerne på fuktige vokseplasser. Den tåler noe sur jord og vokser godt i leirjord. Busken får mest blomster og bær på en solrik plass, men den tåler godt både halvskygge og skygge.

Viburnum opulus ‘Compactum’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Sorten egner seg godt i lave buskgrupper og i fjellhager. Planteavstand i gruppe: 2–3 m. Busken har en godt forgreina rot og er et erosjonsvern i skråninger. Den fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Viburnum er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men blomstene dufter sterkt, barken inneholder hudirriterende stoffer og bæra kan forårsake brekninger eller magesmerter om de spises. Imidlertid er alvorlige forgiftninger ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Viburnum tåler sterk beskjæring, men buskene bør ikke skjæres helt ned. Eventuell tynning av eldre greiner gjøres på seinvinteren. Buskene trenger ikke beskjæres årlig.

Formering

Korsved formeres med skuddstiklinger (basisstiklinger) eller frø. Frøet må varmestratifiseres (> 18 o C) i 2-4 mndr. før såing). Rotskudd.

Sykdommer

Utsatt for bladlus.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss