Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypgyvel

Cytisus decumbens

Slektsnavnet Cytisus kommer av det greske ordet kytisos, som i gamle Hellas var navnet på en buskaktig kløverplante. Artsnavnet decumbens betyr nedliggende (greinene). I Sverige heter planten krypinst, og vanlige engelske navn er prostrate broom eller prostrate shrub.

Hjemsted/Opphav Cytisus decumbens er viltvoksende i Sør-Europa.

10-20 cm høy, løvfellende dvergbusk med krypende, rotslående skudd, mattgrønne, halvt vintergrønne blad og mørkegule erteblomster. God plante for fjellhagen som liker sandrik jord. Klimasone: H5.

  • Cytisus decumbens (Krypgyvel)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, løvfellende dvergbusk med krypende, spinkle, 5-kantete, hårete skudd og grønne greiner med oppstigende topper. Greinene er ofte rotslående.

Skruestilte, mattgrønne, halvt vintergrønne, enkle, sittende, lansettformete, 2-5 cm lange blad som delvis blir sittende på kvistene vinteren over.

Mørkegule erteblomster, som sitter 1-3 sammen i tallerkenformete halvskjermer i juni.

Erteblomsten består av 5 sammenvokste begerblad og 5 kronblad i en karakteristisk stilling. Det øverste kronbladet kalles fanen, så kommer 2 sidestilte kronblad som kalles vingene og nederst i blomsten er 2 kronblad vokst sammen og danner kjølen hvor pollenbærerne ligger. De 10 pollenbærerne er vokst sammen til et langt rør.

Fruktene er hårete erteskolmer med 3-4 frø, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Gyvel trives best på lett, sandholdig, ugjødslet, drenert jord på en solrik plass. Trives ikke i skygge og på fuktig vokseplass. Røttene har symbiose med nitrogensamlende bakterier som sitter på røttene. Gjødsling med nitrogen kan skade bakteriene og dermed redusere buskens vekst.

Cytisus decumbens tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder  

Krypgyvel er en verdifull bunndekkeplante i fjellhager og i forkant i bed med vintergrønne planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Dessverre er busken mottakelig for mjøldogg og den krever et stabilt snødekke i innlandet om frostskader skal unngås.

Allergi- og giftfare

Cytisus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Frø av gyvel som svelges kan forårsake brekninger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Krypgyvel krever lite vedlikehold og tåler beskjæring. Gyvel bør beskjæres like etter blomstring på sommeren. Men gyvel tåler dårlig kraftig tilbakeskjæring på gammel ved.

Formering

Krypgyvel formeres vegetativt med skuddstiklinger (basisstiklinger) i juni.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss