Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rød vrihassel ‘Red Majestic’

Corylus avellana ‘Red Majestic’

Synonyme navn er rødbladet hassel ‘Red Majestic’ og Corylus avellana ‘Contorta Red Majestic’. Slektsnavnet Corylus stammer fra gresk korylos, som er et gammelt navn på hassel (fra før Kristus), muligens fra korys som betyr hjelm. Trolig viser dette til hvordan hamsen omslutter nøttefrukten. Artsnavnet avellana kommer av Avella (Vecchia) i Sør-Italia, et sted som er kjent for nøtteproduksjon. Engelske navn er Red Corkscrew Hazel, Red Majestic Filbert og Red-Leafed Corscrew.

Hjemsted/Opphav Corylus avellana ‘Red Majestic’ regnes som en mutasjon av hassel. Sorten ble utviklet i Tyskland av Rolf de Vries i 1997, og patentert og markedsført i USA av Spring Meadow Nursery i 2005.

1-1,5 m høy, løvfellende busk med bred vekst, vridde greiner og blad og dyprødt bladverk. Nøysom plante for em solrik og varm plass. Klimasone: H4.

  • Corylus avellana 'Red Majestic' (Rødbladet vriHassel 'Red Majestic')

  • Corylus avellana 'Red Majestic' (Rødbladet vriHassel 'Red Majestic')

  • Corylus avellana 'Red Majestic' (Rødbladet vriHassel 'Red Majestic')

Beskrivelse av arten Corylus avellana

4-6 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst eller små, flerstammete trær. Årsskudd med røde kjertelhår, lyst gråbrun bark med kvite porer og korte, avrundete knopper, som sitter skruestilt i to rader på skuddet.

Ovale til eggformete, 5-10 cm lange, blad som er dobbelt, uregelmessige sagtannet, med et kort skaft og som ender i en lang spiss. Bladstilker og bladunderside er kjertelhåret. Gule høstfarger.

Lange, hengende lysegule hannrakler i mars-april, og senere små, hunnrakler.  Spiselige nøtter, 1-4 sammen i en frynset hams. Hamsen er dannet av to sammenvokste høgblad.

Sortsbeskrivelse

Corylus avellana ‘Red Majestic’ er en 1-1,5 m høy busk med vridde, korktrekkerlignende greiner og dyprødt bladverk. Veldig tidlig om våren (mars-april) får den svært lange, hengende, kremgule rakler. Fruktene er spiselige hasselnøtter.

Vekstkrav og klimasone

Hassel er en nøysom plante som trives best på næringsrik, kalkholdig, sandholdig moldjord, på varme steder (ofte sørskråninger), både i sol og halvskygge.

Sorten ‘Red Majestic’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Rød vrihassel er en vakker frittstående busk. Den har stor prydverdi vinters tid med sine vridde greiner. Greinene er ettertraktet i dekorasjonssammenheng.

Allergi- og giftfare

Corylus avellana er en allergifiendtlig plante for pollenallergikere. Busken har stor pollenproduksjon og hele 90 % av pollenallergikerne reagerer på hasselpollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hassel ‘Red Majestic’ tåler beskjæring. Av og til må en del greiner som vokser utover langs bakken skjæres tilbake slik at busken vokser mer i høyden. Skudd nedenfra fra grunnstammen som har grønne blad, må fjernes etter hvert.

Formering

Sorten formeres med poding på arten hassel.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss