Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Roselyng

Kalmia angustifolia

Synonyme navn er smalbladkalmia, sauekalmia og Kalmia polifolia. Slektsnavnet Kalmia er etter en svenskfinssk professor ved navn Pehr Kalm (1715-79). Artsnavnet angustifilia = med smale blad. Det svenske navnet er smalbladig kalmia og et vanlig engelsk navn er sheep laurel.

Hjemsted/Opphav Kalmia angustifolia er viltvoksende i nordøstlige områder av Nord-Amerika fra Newfoundland og Labrador, vest gjennom Ontario, sør gjennom Michigan og noen ganger så langt sør som til Georgia.

50-100 cm høy, eviggrønn, opprett busk med en åpen vekst. Avlange, helrandete blad og purpurrosa, tallerkenformete blomster i tette, sidestilte halvskjermer i juli-august. Allergivennlig surjordsplante. Klimasone: H4.

  • Kalmia angustifolia (Roselyng) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, eviggrønn busk med en åpen vekst med opprett, tynne, spinkle greiner som vil bøye seg noe til sidene. Motsatte, avlange, helrandete, smalt ovale eller lansettformete, 2-6 cm lange blad med en lysegrønn overside og en enda lysere underside. Unge blad har en rødbrun underside.

Purpurrosa, tallerkenformete, 1 cm brede blomster i tette, sidestilte halvskjermer i enden av skuddene, i juli-august. Frukta er en kapsel med 5 rom, som rommer mange små frø.

Vekstkrav og klimasone

Roselyng trives best på en solrik plass i en sur (pH5-6), godt sandholdig moldjord.

Kalmia angustifolia tilrås plantet til klimasone H4.

 Bruksområder

Roselyng egner seg godt på naturtomter og i fjellhager, gjerne sammen med andre lyngplanter og lave eviggrønne planter.

Allergi- og giftfare

Kalmia er ingen allergiversting for pollenallergikere. Ingen forgiftninger er kjent ved dyrking av planten i Norge. Men alle deler av planten har en brennendem bitter smak, Derfor bør planten ikke plantes i småbarnsmiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring trengs sjelden.

Formering

Kalmia formeres vegetativt med skuddstiklinger.

Sort

Kalmia angustifolia ‘Rubra’ er en sort med sterkt røde blomster. Ellers er planten som arten.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss