Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerfuglbusk ‘Ile de France’

Buddleja davidii ‘Ile de France’

Synonyme navn på arten er høstsommerfuglbusk og Buddleia davidii. Slektsnavnet Buddleja er etter den engelske jesuittpresten og botanikeren Adam Buddle (1662-1715). Artsnavnet davidii er etter den franske Kina-misjonæren Armand David (1826-1900), som oppdaget den ved elva Satani i Kina. Det norske navnet sommerfuglbusk skyldes at busken tiltrekker seg sommerfugler og lignende insekter. På svensk heter planten syrenbuddleja, mens engelske navn er summer lilac, butterfly-bush og orange eye.

Hjemsted/Opphav Buddleja har sin naturlige utbredelse i Kina og Japan, på steinete elvebredder. Men den er naturalisert mange andre steder. Arten dyrkes ikke hos oss, men flere sorter dyrkes, men er lite herdige. Sorten ‘Ille de France’ er en sort etter et fransk utvalg (Nonin, omkring 1930)..

1,5-2 m høy, løvfellende bred, sterkt forgreinet busk med opprette buete greiner. Lansettformete blad og mørke, purpurrøde, duftende blomster i nikkende topper i august-september. Busk for varm og solrik plass, helst i kyststrøk på Vestlandet. Klimasone: H3.

  • Buddleja davidii ‘Ile de France’ (Sommerfuglbusk ‘Ile de France’) Foto: paramountplants.co.uk

Beskrivelse av arten Buddleja davidii

3-5 m høy, løvfellende, kraftigvoksende busk med åpen vekst og buete/overhengende greiner etter sort. Rund eller 4-kantet kvist med motsatte knopper. Bladene er 15-25 cm lange, lansettformete, tilspissete og fintannete.  Bladoversiden er mørkt grønn, mens undersiden er gråfiltet. Kraftige hovedskudd med store øreblad. Duftene blomster i fargene hvit, fiolett, blå og purpurrød, som sitter i lange topper (kvaster) i august-september, alt etter sort. Små kapselfrukter, som sjeldne blir modne her i landet.

Sorten ‘Ille de France’ er en 1,5-2 m høy, bred, sterkt forgreinet busk med opprett, buete greiner. Kvister med motsatte knopper, lansettformete, 15-20 cm lange blad med grå underside og mørke purpurrøde, 30-50 cm lange, duftende blomster i nikkende topper i august-september. Små kapselfrukter som sjelden blir modne i Norge.

Vekstkrav og klimasone

Sommerfuglbusk bør få en soleksponert, varm plass i en lett, næringsrik, kalkrik og godt drenert jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Buddleja brukes mest i buskgrupper, men sorten er også en vakker frittstående busk. Planteavstand i gruppe: 1-3 m. Sommerfugler tiltrekkes av busken. Busken greier seg best i kyststrøk.

Allergi- og giftfare

Sommerfuglbusk er en allergivennlig plante. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

De første årene etter planting blir det bygd opp et kraftig greinskjelett. Derfor bør busken skjæres sterkt tilbake hvert år om våren, slik at det dannes nye, kraftige, blomsterrike skudd i løpet av vekstsesongen. Ofte vil greiner bli frostskadet om vinteren, og da må det foretas en vårskjæring tilbake til uskadd ved. Kraftige skudd fra basis av planten gir de største blomsterstander og rikest blomstring. Gamle planter kan fornyes ved en kraftig tilbakeskjæring nesten helt ned.

Formering

Buddleja formeres vegetativt enten med halvmodne grønnstiklinger i løpet av sommeren eller med treaktige stiklinger i løpet av vinteren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss