Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trepion (Buskpion)

Paeonia x suffruticosa

Synonyme navn er buskpion og Paeonia suffruticosa. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet suffruticosa betyr halvt buskaktig. I Sverige kalles også planten buskpion, mens vanlige engelske navne er Chinese tree peony og moutan peony.

Hjemsted/Opphav Trepion finnes viltvoksende i Kina, Tibet og Bhutan, på grusleier på kalkholdig grunn. Busken har vært dyrket i mer enn 2000 år i Kina og nær 1500 år i Japan. I Europa ble de første buskpionene plantet i Kew garden i England i 1790. Det finnes mange kultivarer (sorter) av trepion. I Norge regnes den som en hagehybrid.

150-200 cm høy busk med tykke, glatte stengler, mattgrønne, sterkt oppdelte blad og rosa, røde eller gule blomster i juni. Rabattplante på en lun plass. Klimasone H3.

  • Paeonia x suffruticosa (Trepion) Foto: missouribotanicalgarden.org

Beskrivelse av trepion (Paeonia x suffruticosa)

150-200 cm høy, opprett, treaktig busk med tykke, glatte stengler. Bladene er 10-25 cm lange, dobbeltfinnet og med 5-10 cm lange, 3-5 lappete småblader. Det ytterste småbladet er 3-lappet og den midtre lappen er nesten dobbelt så lang som sidelappene. Bladene har en mattgrønn overside og en blågrønn underside, og det sitter hår langs bladnervene.

Blomstene sitter enkeltvis og endestilt og blomstringa skjer i juni. Blomsten er opptil 15 cm bred, med konkave kronblad som er opptil 8 cm lange. Kronbladene har en mørkerød flekk innerst, og fargen blir gradvis lysere utover fra rosa og gult til hvitt ytterst. Pollenbladene er gule og de 5 fruktbladene er grønne med hvite arr. I og med at det finnes en rekke kultivarer og mange hybrider, vil blomsterfargen og antall kronblader variere, og blomstene kan være enkle, halvfylte og fylte. Busken får tettstilte belgkapsler med store frø i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Trepion trives best i på en lun, varm, vindskjermet plass på en næringsrik, moldholdig, godt drenert og kalkholdig jord, i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord. Busken krever lang vekstsesong for god avmodning og den bryter så tidlig at den er utsatt for vårfrostskader.

Trepion tilrås plantet til klimasone H3 (H4 på godt lune vokseplasser).

Bruksområder

Trepion egner seg best til planting i bed med stauder og lave busker. Trepion bør plantes dypt slik at den setter røtter overfor podestedet. Dermed blir levetiden forlenget. Det er fordelaktig om planten dekkes noe om vinteren.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men flere av sortene har sterk duft, så personer med duftoverfølsomhet bør ikke bruke pion som snittblomster inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Trepion bør ikke beskjæres mye da forgreiningsevnen til busken er liten.

Formering

Planten formeres ved poding.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss