Vårklokkebusk
Weigela praecoxEt tidligere synonymt navn er Diervilla praecox. Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried vom Weigel (1748-1831). Artsnavnet praecox betyr svært tidlig, dvs. vårlig. I Sverige heter planten vårprakttry.
1,5-2 m høy busk med opprett vekst, tett forgreining og kantete, glatte skudd. Motsatte, hårete, kortstilka blad, rosa, klokkeforma blomster og kapselfrukter. Allergivennlig, nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
1,5–2 m høy busk med stivt, opprett vekst, tett forgreining og glatte, kantete skudd.
Motsatte, kortstilkete, eggformete til elliptiske, 5-8 cm lange blad som er håret på begge sider. Gulgrønne høstfarger.
Tallrike, skjeve, rosa, klokkeforma blomster med en gul flekk innvendig, i mai-juni. Blomstene, som er 5-tallige og oversittende, sitter samlet i en kvast med få blomster.
Frukta er en linseforma kapsel med 2 klaffer, i august-september.
Vekstkrav og klimasone
Vårklokkebusk er en nøysom busk som trives på en solrik plass med jevnt fuktig, sandblandet moldjord.
Weigela praecox tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Vårklokkebusk plantes ofte i buskgrupper og den benyttes til skjermplanting. Planteavstand i gruppe: 1,5-2 m. Busken tåler å vokse i byluft.
Allergi- og giftfare
Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det er ingen kjente rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Vinterskadde greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.
Formering
Vårklokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.