Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårklokkebusk

Weigela praecox

Et tidligere synonymt navn er Diervilla praecox. Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried vom Weigel (1748-1831). Artsnavnet praecox betyr svært tidlig, dvs. vårlig. I Sverige heter planten vårprakttry.

Hjemsted/Opphav Vårklokkebusk finnes viltvoksende i Korea og Mandsjuria. Det er mest navnesorter som brukes og er i handelen.

1,5-2 m høy busk med opprett vekst, tett forgreining og kantete, glatte skudd. Motsatte, hårete, kortstilka blad, rosa, klokkeforma blomster og kapselfrukter. Allergivennlig, nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Weigela praecox (Vårklokkebusk) Foto: arboretum.desu.edu

  • Weigela praecox (Vårklokkebusk) Foto: arboretum.desu.edu

Plantebeskrivelse

1,5–2 m høy busk med stivt, opprett vekst, tett forgreining og glatte, kantete skudd.

Motsatte, kortstilkete, eggformete til elliptiske, 5-8 cm lange blad som er håret på begge sider. Gulgrønne høstfarger.

Tallrike, skjeve, rosa, klokkeforma blomster med en gul flekk innvendig, i mai-juni. Blomstene, som er 5-tallige og oversittende, sitter samlet i en kvast med få blomster.

Frukta er en linseforma kapsel med 2 klaffer, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Vårklokkebusk er en nøysom busk som trives på en solrik plass med jevnt fuktig, sandblandet moldjord.

Weigela praecox tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder  

Vårklokkebusk plantes ofte i buskgrupper og den benyttes til skjermplanting. Planteavstand i gruppe: 1,5-2 m.  Busken tåler å vokse i byluft.

Allergi- og giftfare

Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det er ingen kjente rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Vinterskadde greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.

Formering

Vårklokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss