Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Aroma’ E

Malus domestica 'Aroma' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten ‘Aroma’ E er en E-plante både i Sverige og Norge. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Malus domestica ‘Aroma’ er en svensk sort, som har oppstått etter en krysning mellom sortene 'Ingrid Marie' og 'Filippa'. Krysningen ble gjort ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947, og kjerner ble sådd på foredlingsstasjonen Balsgård 1948. Sorten ble registrert og markedsført av Balsgård i 1973. 'Aroma' kom til Norge for prøvedyrking i 1966. Sorten ble raskt populær og har siden vært en av hovedsortene i Norge. 'Aroma' fikk etter hvert flere røde mutanter. Noen av disse fikk navn, for eks. Amorosa, Ylvisåker, Fagravoll og Hamre. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt frukttre med en relativt kraftig vekst og en bred krone. Vakker, hvit blomstring og aromatiske, gode grønngule/røde epler utover høsten. Vår hovedsort i epler. Klimasone: H4-5.

  • Malus domestica 'Aroma' E (Eple 'Aroma' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Malus domestica 'Aroma' E Foto Eliteplanter

  • Malus domestica 'Aroma' E Foto Eliteplanter

Sortsbeskrivelse av ‘Aroma’ E

Eple ‘Aroma’ E er et kraftigvoksende, middels stort tre (5-6 m høyt), med en vid krone som har nakne greinparti inne i krona. Treet har åpne, sterke greinvinkler og treet har ingen naturlig midtstamme. Nedbinding av sidegreinene er viktig for å få til ei god krone. Bladene henger lenge på utover høsten.

Riktbærende frukttre med middels store til store, velformete, flatrunde til kjegleforma, gulgrønne epler med en vakker lyserød farge på solsiden. Saftig og middels fast, gulhvitt fruktkjøtt med god smak og aroma. De røde mutantene har mørkere rød farge over nesten hele frukten. Skallet er middels tykt, glatt og noe tørt med glans. Sorten krever en lang vekstsesong, men begynner å bære tidlig og gir etter hvert en rik avling. Men det er observert en viss tendens til vekselbæring, dvs. at avlingene varierer endel fra år til år.

Blomstring:             Middels til sein blomstring. Stor   pollenproduksjon.

Høstetid:                 Sist i september til først i oktober.

Brukstid:                 November til januar. Tåler lagring ved lav temperatur (2o C).

Pollensorter

Noen gode pollensorter er: ‘Discovery’ , ‘James Grieve’, ‘Katinka’, ‘Katja’, ‘Lobo’, ‘Prins’ og ‘Tohoku 2’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Aroma’ E tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

Eple ‘Aroma’ E er vår viktigste handelssort. Treet egner seg godt i småhager, men planten trenger god plass. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre, og i tregrupper og trerekker. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og at avlinga blir tilfredsstillende. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer og skadedyr

Eple ‘Aroma’ regnes som et friskt tre, men treet kan få frukttrekreft i nedbørrike strøk. På lager er frukta utsatt for kjølelagersopp (Gloeosporium).

Utvalgt mutant av ‘Aroma’ E

Eple ‘Aroma raud’ (Malus domestica ‘Aroma raud’)

‘Aroma raud’ er en rød mutant av den en svensk sorten ‘Aroma’ som har oppstått etter en krysning mellom sortene ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. Et svært godt spiseeple. Egenskapene ellers er som for ‘Aroma’.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss