Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Discovery’ E

Malus domestica 'Discovery' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten er en E-plante i Norge. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Malus 'Discovery' er en engelsk sort med foreldresortene 'Worcester Pearmain' og 'Beauty of Bath'. Sorten ble krysset fram ved Langham i Essex i 1949, og introdusert av en planteskole i Suffolk i 1962 under navnet Thurston August. Navnet ble forandret til Discovery samme år. Sorten kom til Sverige i begynnelsen av 1970-tallet og til Norge 1974 (Info fra NIBIO.no).

Lite frukttre med en svak vekst og rund krone. Vakker, hvit blomstring og gulgrønne epler med en rød dekkfarge utover høsten. God sort til småhager. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Discovery' E (Hageeple 'Discovery' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Malus domestica 'Discovery' E Foto Eliteplanter

  • Malus domestica 'Discovery' E Foto Eliteplanter

Sortsbeskrivelse av ‘Discovery’ E

Eple ‘Discovery’ E er et svaktvoksende tre med rund krone, som ikke blir stort. Treet får ofte mange og korte årsskudd. Sorten bør ikke podes på de svakeste grunnstammene fordi det da har vanskelig for å komme i gang med veksten. ‘Discovery’ begynner å bære middels tidlig, og treet gir en middels god avling, men treet har en variabel bæring.

Frukta av ‘Discovery’ E er middels stor, flatrund og svært regelmessig. Eplet har gulgrønn til gul grunnfarge, oftest med varm rød dekkfarge over en stor del av frukta. Skallet er matt, noe tykt og sterkt mot støtskader. Fruktkjøttet er hvitt, fast og saftig med søt god smak og fin aroma. Det er ofte litt rødfarge i kjøttet under skallet. Frukta er noe utsatt for sprekkdannelser, særlig hvis den henger lenge på treet.

Blomstring:             Middels tidlig blomstring. godt pollen.

Høstetid:                 Først til midt i september.

Brukstid:                 September og først i oktober.

Pollensorter

Noen gode pollensorter til ‘Discovery’ E er: ‘Eir’, ‘Idunn’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Nanna’, ‘Summerred’, ‘Tohoku 2’ og ‘Transparente Blanche.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Discovery’ E tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

Eple ‘Discovery’ E er en av de nyere sortene som fortsatt blir noe dyrket i norsk fruktdyrking. Sorten egner seg godt i småhager. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre, og i tregrupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer og skadedyr

Eple ‘Discovery’ E regnes som et friskt tre, og er sterk mot sjukdommer som mjøldogg og skurv, men er utsatt for frukttrekreft.

 

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss