Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fersken

Prunus persica

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet persica betyr fra Persia (Iran). I Sverige brukes også navnet persika og i England er det mest vanlige navnet Peach.

Hjemsted/Opphav Fersken ansees å ha sin opprinnelse i Kina, hvor det er beskrevet 2000 år f.Kr. Arten spredte seg til Persia omkring år 200 f.Kr. (derav det latinske navnet), og videre til landene rundt Middelhavet, hvor treet, sammen med mandel, aprikos og vindrue ble en viktig kulturvekst.

Løvfellende frukttre med lange, smale, glinsende grønne blad, hvitrosa blomster og gule, røde eller blålige, spiselige frukter med god smak. Klimasone: H2-3.

  • Prunus persica (Fersken)

Plantebeskrivelse

5–8 meter høyt, løvfellende tre med smale, glinsende grønne, 6-12 cm lange blad. Blomstringen skjer i april-mai, på bar kvist (før løvet kommer) med hvite eller lys rosa blomster. Blomstringen kan være intens.

Frukta, som er en steinfrukt, er rund, 6-8 cm bred, har ulike nyanser av gult, rødt og blått, men den røde fargen dominerer ofte. Fruktskallet er nærmest loddent og midt i frukta ligger en stor oval stein (1,5-2 cm.), som er fruktas frøkjerne. Frukta er velsmakende med en saftig og søt smak. Steinen er svært hard og uregelmessig. Høstetid er i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Fersken er en kravfull plante som trives best i drenert, næringsrik, kalkholdig jord, men en jord som har en jevnlig og rikelig tilgang på vann, på en solrik, lun og varm plass. I tørre vekstperioder må treet vannes. Treets tidlige blomstring kan skades av tidlig vårfrost.

Fersken tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruk

Fersken kan spises direkte fra treet, men hermetiserte fersken (i sukkerlaake) er en viktig handelsvare. Fersken egner seg for soltørking, etter at kjernen er fjernet, og er da en viktig C-vitaminkilde. Hos oss dyrkes ofte fersken i espalier. I dag dyrkes fersken over store deler av verden, og frukten er blitt en viktig internasjonal handelsvare. Sykdommen ferskenblære er plagsom på noen sorter.

Allergifare

Kvister med blomstrende fersken kan gi problemer for personer med duftoverfølsomhet, og yrkesmessig kontakt med de lodne fruktene kan hos noen gi allergilignende symptomer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring trengs ikke ofte. All beskjæring bør skje om våren.

Formering

Fersken kan formeres med stiklinger om sommeren og ved poding på rotstokk.

Sorter

Selv om fersken ikke dyrkes i noen stor skala her i landet, så finnes det en rekke sorter for den som er interessert. Det er usikkert hvilke sorter som egner seg best til dyrking hos oss.

Aktuelle sorter kan være: ‘Amsden’, ‘Duke of York’, ‘Frost’, ‘Le Vainqueur’, ‘Lola Seedling’, ‘Mamie Ross’ og ‘Rochester’.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss