Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Åkerø’

Malus domestica 'Åkerø'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Opphavet til 'Åkerø' er noe usikkert. Det har vært gjettet på at sorten kan være kommet til Sverige med en forsendelse av frukttre, som den tids eier av Åkerö herregård i Södermanland, C.G. Tessin, importerte i 1759 fra Holland. Sorten lignet ingen kjente sorter. Den ble derfor beskrevet i 1858 av den svenske pomologiforfatteren O. Eneroth, som ga sorten navn etter Åkerö herregård, der mortreet fremdeles står. Det ble fredet i 1921. Undersøkelser av mortreet har vist at det var en frøplante som ble importert i 1759. Åkerø kan derfor betraktes som en svensk sort. Den kom til Norge i 1860 og har siden vært mye plantet, særlig på Østlandet. (Info fra NIBIO.no).

Høyt, kraftigvoksende tre med spisse grinvinkler, vakker, hvit blomstring og middels store, høybygde, egg- eller valseformete, gule eller gulgrønne epler med lite rød dekkfarge. Eplene har svært god smak og god aroma. Klimasone: H5.

  • Malus domestica 'Åkerø' Bildet er fra NIBIO.no, fotgra er Åsmund Åsdal.

Sortsbeskrivelse av ‘Åkerø’

Høyt, kraftigvoksende, opprett tre med smal, spisse greinvinkler. Treet begynner å bære seint og har etter hvert en tendens til vekselbæring.

Middels stor, høybygd, noe avstumpet, egg- eller valseformet, lys gul eller gulgrønn frukt med lite rød dekkfarge. Fast frukt med god aroma og svært god smak.

Blomstring: Tidlig eller middels tidlig. Godt pollen.

Modningstid: November-desember/januar.

Høstetid:     Begynnelsen av oktober.

Brukstid:     Oktober-desember.

Pollensorter for ‘Åkerø’

Gode pollensorter er blant annet ‘Carroll’, ‘James Grieve’, ‘Sävstadholm’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Åkerø’ tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder   

Siden sorten trives best i tørt og varmt sommerklima er det en typisk Østlandsort. Plantes ofte i småhager. Brukes mye som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer  

‘Åkerø’ er utsatt for frukttrekreft, skurv og prikksyke.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss