Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Caroll’

Malus domestica 'Caroll'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Carroll' er en nyere kanadisk sort som har oppstått etter krysning av en frøplante etter 'Moscow Pear' og sorten 'Melba'. Foredlingen ble gjort ved Morden i Manitoba. Sorten ble introdusert i 1961 og sorten kom til Norge 1974. (Info fra NIBIO.no).

Lite tre med svak vekst. Vakker, hvit blomstring, middels store til store, koniske, gulgrønne epler med rød stripete dekkfarge på solsiden. Godt spiseeple for innlandsstrøk. Klimasone: H5.

  • Malus domestica 'Caroll' (Hageeple 'Caroll')

Sortsbeskrivelse av ‘Carroll’

Lite tre med svak vekst, få, sprikende greiner og dårlige greinvinkler. Sorten, som begynner å bære tidlig, bør høstes i flere omganger. Den gir middels stor avling, men har en endens til vekselbæring.

Store, valseformede eller koniske epler med en gulgrønn til blekgul farge med en rød dekkfarge i striper. Fruktkjøttet er hvitt, fast, svært saftig og med en god søt, noe syrlig, mild smak og en fin aroma.

Blomstring:           Middels til tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               Først i september.

Modningstid:         Slutten av september.

Brukstid:               September.

Pollensorter til ‘Carroll’

Gode pollensorter er blant annet ‘Eir’, ‘Katja’ E, ‘Summerred’, ‘Tohoku 2’ og ‘Vista Bella’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Carroll’ tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder

Eple ‘Carroll’ blir mest plantet i småhager i innlandet, på grunn av sin gode herdighet. Frukta er en god bordfrukt. Eplene egner seg både til å spise og til matlaging og drikke. sEple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Carroll’ er noe utsatt for frukttrekreft, prikksjuke og mjøldogg, men er sterk mot skurv.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss