Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Eir’

Malus domestica 'Eir'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Eir er en ny norsk eplesort som er foredlet fram på NLH og Njøs. Foreldresortene er 'Katja' E og 'Buckley Giant'. Kryssingen ble gjort i 1984 og den lovende frøplanten ble valgt ut for videre testing i 1991. (Info fra NIBIO.no).

Middels stort tre med en vid krone med sterke greinvinkler. Vakker, hvit blomstring og middels store gulgrønne epler med oransjerød dekkfarge over halve frukta, og en god smak. Aktuell sort både for handelsdyrking og til bruk i småhager. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Eir' (Hageeple 'Eir') Bildet er fra NIBIO.no og Finn Måge er ffotograf.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Eir’ er et middels stort tre med vid krone og sterke greinvinkler. Sort med rik, årviss bæring av middels store, velformete, flatrunde, gulgrønne epler med oransjerød dekkfarge over halve frukta, og som er av god kvalitet. Frukta har god holdbarhet.

Blomstring:           Tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               Sist i august.

Modningstid:         August-september.

Brukstid:               Sist i august til først i september.

Pollensorter til ‘Eir’

Gode pollensorter er blant annet ‘Idunn’ og ‘Summerred’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Eir’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder    

Eple ‘Eir’ er lite prøvd enda, men det er en aktuell sort både for handelsdyrking og til småhager. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Frukta hos eple ‘Eir’ er sterk mot skurv og middels sterk mot mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss