Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Elstar’

Malus domestica 'Elstar'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Elstar' er en hollandsk sort. Foreldresortene er Golden Delicious og Ingrid Marie, og den ble krysset fram ved IVT (Instituut voor de Veredeling van Tuinbouw-gewasswn) i Wageningen i Nederland i 1955. Sorten ble introdusert i 1975. Den kom til Sverige for prøvedyrking i slutten av 1970-tallet, og til Norge noe seinere. Mange røde mutanter finnes. (Info fra NIBIO.no)

Middels stort tre med bred krone. Vakker, hvit blomstring og middels store grønngule epler med en oransjerød dekkfarge, som har en aromatisk smak. God sort for småhager. Bordfrukt. Klimasone: H3.

  • Malus domestica 'Elstar' (Hageeple 'Elstar') Bildet er fra NIBIO.no og fotograf er Knut Sakshaug.

Sortsbeskrivelse

Middels stort, godt forgreinet tre med en tett, bred krone og et tett bladverk. Seint bladfall. Det begynner å bære tidlig og får etter hvert mye frukt. Treet har en tendens til vekselbæring.

Frukttre med middels store, velformete, runde til flatrunde grønngule epler med oransjerød, noe stripet dekkfarge, og en aromatisk, utmerket kvalitet. Sprø og saftig.

Blomstring:           Sein blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               Først i oktober.

Modningstid:         November – januar.

Brukstid:               November til januar. Frukta visner på tørt lager.

Pollensorter til ‘Elstar’

Gode pollensorter er blant annet ‘Aroma’, ‘James Grieve’, ‘Katinka’, ‘Katja’ og ‘Lobo’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Elstar’ tilrås plantet til klimasone: H3.

Bruksområder       

Eple ‘Elstar’ en kravfull sort som anbefales på de beste steder. Den brukes mest i småhager. Sorten brukes mest som bordfrukt. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer  

‘Elstar’ kan angripes av skurv og frukttrekreft.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss