Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Filippa’ E

Malus domestica 'Filippa' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten ‘Filippa’ er en svensk E-plante. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Filippa' er en dansk sort. Frøken Filippa Johannsen, datter av en skolelærer i Hundstrup på Fyn, sådde rundt 1880 noen eplekjerner av en ukjent sort i en potte. En av plantene fra eplekjernene ble mortreet til denne sorten. Den ble beskrevet i 1893 og fikk navn etter Filippa Johannsen. Mortreet ble fredet i 1937 etter flytting til skolehagen i Hundstrup i 1910. Treet står fremdeles i skolehagen. Det ble raskt spredd i Skandinavia og kom til Norge omkring 1890, men først i begynnelsen av 1900-tallet ble den mer kjent og plantet. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt tre med en bred krone og noe hengende greiner. Vakker, hvit blomstring og middels store, litt uregelmessige, grønngule epler med litt rødt på solsiden. God, aromatisk smak. God sort for småhager. Klimasone: H4-5.

  • Malus domestica 'Filippa' E )Hageeple 'Flippa' E) Foto: eplanta.se

Sortsbeskrivelse av ‘Filippa’ E

Middels stort eller stort tre med bred krone og tynne, ofte noen hengende greiner. Treet begynner å bære middels tidlig, med en årviss, god avling.

Middels store, valseformete, noe skeive og uregelmessige, lys grønngule/hvitgule epler med litt rødt på solsiden. Smaken er god, aromatisk og særpreget syrlig.

Blomstring:           Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               September.

Modningstid:         November – desember.

Brukstid:               November-desember ved vanlig lagring. Ved lav temp. noe lenger. Frukta visner på tørt lager.

Pollensorter til ‘Filippa’ E

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Prins’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Filippa’ E tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

Eple ‘Filippa’ E krever en lang og god sommer. God sort for småhager. Eplene egner seg til bordfrukt. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

‘Filippa’ E er et friskt tre, men er noe utsatt for monilia i nedbørrike strøk. Lagret frukt er utsatt for kjølelagersopp.

 

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss