Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Fosseple’

Malus domestica 'fosseple'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Fosseple' er en norsk sort som har fått sitt navn etter gården Foss i Sogndal i Sogn. Det er svært usikkert om sorten er kommet fram på denne gården. Den kan også være innført av en av de tidligere utenlandske eiere. Sorten ble først spredd fra dikteren H. Krohns planteskole, Stedje i Sogndal på 1870-tallet. Seinere ble den spredd over mesteparten av Vest- og Sørlandet. (Info fra NIBIO.no)

Middels stort tre med rund krone. Vakker, hvit blomstring og middels store gule epler med røde flekker på solsiden, som har en søt syrlig smak. God sort for småhager i kyststrøk. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Fosseple' (Hageeple 'Fosseple') Bildet er fra NIBIO.no, og Petter Garåss er fotografen.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Fosseple’ er et middels stort tre med en opprett vekst og som etter hvert får en relativt rund krone. Det begynner å bære middels tidlig og etter hvert rikt og årvisst.

Liten til middels stor, valseformet frukt med svake kanter, som har en strågul grunnfarge med røde flammer og marmoreringer på solsiden. Skallet er middels tykt, sprøtt, glatt og fettet med glans. Kjøttet er hvitt, middels fast, fint og mørt, men ikke svært saftig med søt, syrlig smak og noe aroma.

Blomstring:           Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               Midt i september.

Modningstid:         November – desember/januar.

Brukstid:               Oktober til desember.

Pollensorter til ‘Fosseple’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’, ‘Leiknes’ og ‘Prins’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Fosseple’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder     

Eple ‘Fosseple’ er godt egnet for dyrking i småhager, særlig i kyststrøk. Sorten brukes mest som bordfrukt. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

‘Fosseple’ er relativt sterk mot skurv, men er noe utsatt for mjøldogg.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss