Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Gravenstein’

Malus domestica 'Gravenstein'

Noen synonyme navn er Gravensteiner, Grafenstein, Graasten, Calville de Gravenstein og Blumen Calville.. Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Man er usikker på opphavet til 'Gravenstein'. Noen hevder at podekvister av Ville blanc fra Italia ble tatt med til slottet Graasten i Sønder-Jylland i 1693. Andre hevder at sorten er framkommet fra frø i hagen på Graasten slott på 1700-tallet. Sorten kom til Norge i 1792. Den kom også til Sverige på slutten av 1700-tallet. Det finnes mange røde mutanter av ‘Gravenstein’. (Info fra NIBIO.no).

Høyt, kraftigvoksende tre med en noe pyramidal krone. Vakker, hvit blomstring og store, valseformete, grønngule epler med rød solside, og en utmerket smak. En viktig handelssort i Norge. Klimasone: H3.

  • Malus domestica 'Gravenstein' (Hageeple 'Gravenstein')

Sortsbeskrivelse av ‘Gravenstein’

Høyt, kraftigvoksende tre med en høy, ofte noe pyramidal krone. Treet har åpne og sterke greinvinkler. Fruktformen varierer etter klimaforholdene. På Østlandet blir frukten mer flatrund, mens den på Vestlandet blir mer høybygd. Riktbærende, vekselbærer med store, valseformete, ofte kantete og fettete, grønngule epler med rødt på solsiden, og som har en aromatisk, utmerket kvalitet. Eplene har sterk lukt. Skallet er tynt og fettet, med glans.

Blomstring:           Tidlig blomstring. Dårlig pollen.

Høstetid:               Midt i september.

Modningstid:         Oktober til desember.

Brukstid:               Oktober til midt i desember.

Pollensorter for ‘Gravenstein’

Gode pollensorter er blant annet ‘Filippa’, ‘Sävstadholm’, ‘Summerred’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Gravenstein’ tilrås plantet til klimasone: H3.

Bruksområder  

Eple ‘Gravenstein’ er en av våre viktigste handelssorter. Mindre egnet for småhager. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Eple ‘Gravenstein’ er utsatt for skurv og kreft. Angripes også av rust, mjøldogg og begerråte.

En utvalgt mutant

 Eple ‘Raud Gravenstein’ (Malus domestica ‘Raud Gravenstein’) er en mutant av ‘Gravenstein’ med nesten helt røde epler. Det finnes i tillegg flere andre mutanter av sorten med rød epler.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss