Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Haugmann’

Malus domestica 'Haugmann'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Haugmann' er en norsk sort. Det er en frøplante med ukjent opphav fra 1850-tallet. Den er kommet fram på husmannsplassen Haugen, 4-500 m.o.h. over Krøderen under gården Skinnes i Krødsherad. Ole Syvertsen brukte plassen, og sorten ble kalt "Haugmannen" fordi Ole ofte gikk under dette navnet. (Info fra NIBIO.no).

Høyt, kraftigvoksende tre med en noe pyramidal krone. Vakker, hvit blomstring og store, valseformete, grønngule epler med rød solside, og en utmerket smak. En viktig handelssort i Norge. Klimasone: H3.

  • Malus domestica 'Haugmann' (Hageeple 'Haugmann')

Sortsbeskrivelse av ‘Haugmann’

Middels høyt, kraftigvoksende tre med først opprett, etter hvert bred krone med hengende greiner. Det begynner å bære nokså tidlig og siden rikt. Men treet har tendens til vekselbæring.

Middels store, flattrykte, avstumpete kjegleformete, kantete, grønngule til hvitgule epler med røde striper på solsiden, og som har en frisk syrlig, søt smak og svak aroma. Fruktkjøttet er gulhvitt og middels fast. Skallet er glatt med glans. Modne epler er fettet.

Blomstring:           Tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:               Først i september.

Modningstid:         Slutten av september.

Brukstid:               September.

Pollensorter til ‘Haugmann’

Gode pollensorter er blant annet ‘Sävstadholm’, ‘Summerred’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Haugmann’ tilrås plantet til klimasone: H6.

Bruksområder   

Eple ‘Haugmann’ blir mest plantet i småhager i innlandet, og i høyere strøk på grunn av sin gode herdighet. Eplene egner seg både til å spise og til matlaging og drikke. sEple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Frukta hos eple ‘Haugmann’ kan angripes av skurv og gul monilia.

En utvalgt mutant

Eple ‘Rød Haugmann’ (Malus domestica ‘Rød Haugmann’) er en mutant av ‘Haugmann’ som er mer eller mindre dekt av en jevn rødfarge.

 

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss