Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Idunn’

Malus domestica 'Idunn'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Idunn' er en norsk sort. Foreldresortene er 'Katja' og 'Buckley Giant' og den ble krysset frem i 1984 av Gustav Redalen fra Norges landbrukshøgskole (NLH). Krysningen ble valgt ut for videre prøving av Dag Røen og testet ved Planteforsk Njøs i årene 1993 - 1999. Sorten har blitt prøvedyrket på forskjellige steder i Norge og i utlandet. Den ble introdusert i 1999 og tilgjengelig fra norske planteskoler fra 2001. (Info fra NIBIO.no).

Middels stort tre med vakker, hvit blomstring og store gulgrønne epler med rødt på solsiden, og en svært god smak. Aktuell sort både for handelsdyrking og til bruk i småhager. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Idunn' (Hageeple 'Idunn')

Sortsbeskrivelse

Middels stort tre med kraftig vekst, med en rik, årviss bæring av store, runde, gulgrønne epler med rødt på solsiden, og som har svært god smak. Frukta har striper med mindre rødfarge.

Blomstring: Sein blomstring. Svært godt pollen og stor pollenproduksjon.

Modningstid: September.

Høstetid:     Først i september.

Brukstid:     September.

Pollensorter til ‘Idunn’

Gode pollensorter er blant annet ‘Eir’ og ‘Summerred’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Idunn’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

Eple ‘Idunn’ er en aktuell sort både for handelsdyrking og til småhager. Eplene brukes mest som bordfrukt.

Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer   

Sorten er sterkt mot skurv og middels sterkt mot mjøldogg. Noe utsatt for prikksyke.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss