Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Ingrid Marie’ E

Malus domestica 'Ingrid Marie' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten ‘Ingrid Marie’ er en svensk E-plante. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten ‘Ingrid Marie’ er en svensk E-plante. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Middels stort tre med flatrund krone, vakker, hvit blomstring og middels store gulgrønne epler med rødt på solsiden, og en svært god smak. Aktuell sort både for handelsdyrking og til bruk i småhager. Klimasone: H3-4.

  • Malus domestica 'Ingrid Marie' E Bildet er fra NIBIO.no, og bildet er tatt av Finn Måge.

Sortsbeskrivelse

Middels stort med spisse, svake greinvinkler og flatrund krone. Bladverket henger lenge på om høsten. Sorten krever en lang og varm sommer. Plantes på lun, varm plass. Treet begynner å bære tidlig, og etter hvert rikt og årvisst.

Middels store, flatrunde til store, velformete, grønngule epler med en rød dekkfarge og med lyse skallpunkter. Svært god kvalitet. Frukta har et noe tørt og litt grovt fruktkjøtt.

Blomstring: Sein blomstring. Svært godt pollen. Stor pollenproduksjon.

Modningstid: Fra midten av november til januar.

Høstetid:     Oktober.

Brukstid:     November-januar.

Pollensorter til ‘Ingrid Marie’ E’

Gode pollensorter er blant annet ‘Aroma’, ‘Filippa’, ‘James Grieve’ ‘Katja’ og ‘Lobo’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Ingrid Marie’ E tilrås plantet til klimasone: H3-4.

Bruksområder

Eple ‘Ingrid Marie’ er en aktuell sort både for handelsdyrking og til småhager. Eplene brukes mest som bordfrukt.

Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer   

Sorten kan angripes av frukttrekreft og mjøldogg. Selve frukta kan angripes av skurv og Gloeosporium (kjølelagersopp).

En utvalgt mutant

Mutanten ‘Karin Schneider’ (‘Rød Ingrid Marie’) er helt dekt av en mørk rødfarge.  Den er en mutant av den opprinnelige sorten ‘Ingrid Marie’. Navnet kommer fra H. Schneider på Falster i Sverige der sorten oppsto omkring 1940.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss