Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Julyred’

Malus domestica 'Julyred'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Julyred' er en amerikansk sort. Foreldresorter er kryssinger mellom en rekke amerikanske sorter; 'Petrel' x 'Early McIntosh' og 'Melba' x ('Williams' x 'Starr'). Sorten er krysset frem ved New Jersey Agricultural Experiment Station i New Brunswick. Den ble selektert i 1955 og introdusert i 1962. Sorten kom til Norge for prøvedyrking i 1972. (Info fra NIBIO.no).

Høyt, kraftigvoksende tre med en bred krone, vakker, hvit blomstring og middels store, velformete, gulgrønne epler med rød dekkfarge, og god smak og aroma. Østlandssort. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Julyred' Bildet er fra NIBIO.no og fotograf er Finn Måge.

Sortsbeskrivelse av ‘Julyred’

Stort, kraftigvoksende tre med tett, bred krone og åpne, sterke greinvinkler. Treet bygynner å bære tidlig, og får etter hvert god, årviss avling.

Middels store, flatrunde, noe kantete, gulgrønne epler med en rød dekkfarge over det meste av eplet. Skallet er seigt, og fruktkjøttet er hvitt, fast og saftig med en god smak og aroma.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. Svak pollenproduksjon.

Modningstid: Slutten av august.

Høstetid:     Midt i august. Ujevn modning, må høstes i flere omganger.

Brukstid:     Sist i august til først i september.

Pollensorter for ‘Julyred’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘James Grieve’ og ‘Transparente Blanche’.

Eple trives best i en næringsrik, godt dre

Vekstkrav og klimasone

nert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Julyred’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder    

Siden ‘Julyred’ trives best i tørt og varmt klima, er sorten planten en del på Østlandet. Den brukes mest i handeldyrking. Siden eplet har kort holdbarhet, brukes den ofte til bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Sorten ‘Julyred’ er utsatt for skurv, frukttrekreft og mjøldogg.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss