Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Katinka’ E

Malus domestica 'Katinka' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten er en E-plante både i Sverige og Norge. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav Malus domestica ‘Katinka’ E er en norsk sort og E-plante. Foreldresortene er 'Katja' og 'Corvallis'. Sorten ble krysset av Johannes Øydvin hos Jørgen Hauge fra Gloppen i Sogn. Sorten ble selektert på Norges landbrukshøgskole og introdusert i 1992. Sorten har siden år 2000 bl.a. vært med i økologiske sortforsøk både i Sverige (Kivik) og Danmark. (Info fra NIBIO.no).

Eplesort med middels kraftig, opprett vekst, vakker, hvit blomstring og middels store, grove, flattrykte, koniske, grønngule epler, med orangerøde til røde striper på solsiden. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Katinka' E (Hageeple 'Katinka' E) Foto: Eliteplanter.no

Sortsbeskrivelse av ‘Katinka’ E

Eple ‘Katinka’ E er et opprett sort med middels kraftig vekst. Treet må tynnes noe.

Vekselbærer, med middels store, grove, flattrykte, koniske, grønngule epler, med orangerøde til røde striper på solsiden. Fruktkjøttet er gulhvitt og saftig og har god smak.

Blomstring:             Middels til sein blomstring. Godt pollen.

Høstetid:                 August.

Modningstid:           I begynnelsen av september..

Brukstid:                 September.

Pollensorter for Katinka E

Gode pollensorter er ‘Aroma’ og ‘Discovery’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Aroma’ E tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

Eple ‘Katinka’ E brukes mest i småhager, og den gir best kvalitet på Østlandet. Frukta brukes stort sett som bordfrukt. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre, og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer og skadedyr

Eple ‘Katinka’ E er resistent mot skurv og den er lite mottakelig for mjøldogg.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss