Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Katja’ E

Malus domestica 'Katja' E

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten er en E-plante både i Sverige og Norge. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Katja' er en svensk sort. Foreldresortene er 'James Grieve' og 'Worcester Pearmain'. Sorten ble krysset frem ved Balsgård i 1947. Den er selektert i 1955 og registrert og markedsført i 1966. Sorten kom til Norge for prøvedyrking i 1967. (Info fra NIBIO.no).

Lite eller middels høy eplesort med en rund krone, vakker, hvit blomstring og middels store, velformete, gule epler, som etter hvert dekkes av en tiltalende rød farge, og som har en god smak. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Katja' E (Hageeple 'Katja' E) Foto: Eliteplanter.no

Sortsbeskrivelse av ‘Katja’ E

Sorten ‘Katja’ E vokser som ungt tre middels kraftig med opprett vekst og trange greinvinkler. Etter hvert dannes en mer rund krone. Treet blir lite til middels stort. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt. Det er ofte nødvendig med tynning.

Tre med årviss bæring av middels store, høybygde, koniske, svært velformete, gule epler, som er nesten helt dekt av en tiltalende rød farge, og som har en svært god smak.  Dekorativ frukt, som blir fettet som fullmoden, og som har et fast, saftig og grønnhvitt fruktkjøtt.

Blomstring:             Middels blomstring. Godt pollen.

Høstetid:                 Først til midt i september.

Modningstid:           September..

Brukstid:                 Siste halvdel av september og først i oktober.

Pollensorter for Katja E

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Transparente Blanche’ og ‘Vista Bella’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Katja’ E tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder 

Eple ‘Katja’ E brukes mest i småhager. og frukta brukes ofte til bordfrukt. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Eple ‘Katja’ E er sterk mot skurv og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss