Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Leiknes’

Malus domestica 'Leiknes'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Leiknes' er en norsk sort med ukjent opphav. Sorten er krysset frem av frø omkring 1890 hos O.M. Leiknes, Hamre i Hordaland. Den ble spredd fra M. Eides planteskole omkring 1930 under navnet Venus, men fikk seinere navnet Leiknes. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt tre med rund krone, vakker, hvit blomstring og velformete, gulgrønne epler med røde striper, som har god smak, men liten aroma. Vestlandssort. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Leiknes' Bildet er fra NIBIO.no, fotograf er Petter Garås.

Sortsbeskrivelse av ‘Leiknes’.

Middels til kraftigvoksende tre med rund krone. Treet begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og noenlunde årvisst.

Middels store til store, valseformete, runde kjegleformete, grønngule, fettete epler med røde striper på solsiden, og en god smak, men lite aroma.

Blomstring: Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Modningstid: Oktober-november.

Høstetid:     Midt i september.

Brukstid:     Oktober-november.

Pollensorter for ‘Leiknes’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Fosseple’, Katja’ og ‘Prins’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Leiknes’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder     

Sorten ‘Leiknes’ brukes mye i kyststrøk på Vestlandet, også i nedbørrike strøk. God i småhager. Brukes mest som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer   

Sorten ‘Leiknes’ er sterk mot kreft, men noe utsatt for skurv.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss