Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Lobo’

Malus domestica 'Lobo'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Lobo' er en kanadisk sort. Den har kommet frem av fri pollinering av 'McIntosh' ved Central Experimental Farm i Ottawa i 1898. Sorten ble selektert i 1906, og introdusert i 1910. Sorten kom til Sverige og Norge omkring 1930. Den ble ikke spredd i Norge før i 1950-årene. (Info fra NIBIO.no).

Lite til middels høyt tre med vid krone, vakker, hvit blomstring og velformete, mørkerøde epler, med en mild smak. Østlandssort. Klimasone: H5.

  • Malus domestica 'Lobo' Bildet er fra NIBIO.no, fotogrtaf er Finn Måge.

Sortsbeskrivelse av ‘Lobo’

Lite til middels stort tre med litt, utbredt kroneform og sterk forgreining. Treet begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst.

Middels store, flatrunde, noe tilspissede, mørkerøde, fettete epler, men med en gulgrønn grunnfarge. God, mild smak, men lite aroma. Noe løst fruktkjøtt. Litt seigt og tykt skall.

Blomstring: Middels til sein blomstring. Godt pollen. Stor pollenproduksjon.

Høstetid:     Sist i september eller først i oktober.

Modningstid: Oktober – desember.

Brukstid:     Oktober – desember.

Pollensorter for ‘Lobo’

Gode pollensorter er blant annet ‘Aroma’, ‘Discovery’, ‘Ingrid Marie’, ‘James Grieve’ og ‘Katja’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Lobo’ tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder    

Østlandssort, både til småhager og til handelsdyrking. Krever en lang og varm sommer.

Eplet brukes mest som bordfrukt. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer  

‘Lobo’ er utsatt for frukttrekreft på tung og kald jord, og er også utsatt for skurv og mjøldogg.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss