Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple, med sorter

Malus domestica

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir planten kalt Äpple. I England blir eple (hageeple) kalt Apple.

Hjemsted/Opphav Malus domestica er en samlebetegnelse dyrkede epler, et hybridkompleks hvor flere europeiske og asiatiske arter inngår.

3-6 m høye, løvfellende trær med opprett vekst, vakker blomstring og dekorative frukter som er spiselige og smaker godt. Allergivennlige trær. Klimasone: H3-6, etter sort.

  • Norske epler Foto fra frukt.no

 Plantebeskrivelse

3-6 m høye, løvfellende trær med noe ulik kroneform, alt etter sort. Unge planter har greintorner på kortskudd. Kvist og vinterknopp er ofte grått filthåret. Under håringen er kvisten oftest rødbrun, med små, gule korkporer (lenticeller). Snaue eller svakt hårete, 8-12 cm lange, ovale til eggformete blad med bølget eller grovt innskåret rand. Bladskaftet er 2-4 cm langt, om lag halvparten av bladplatens lengde. Røde blomsterknopper, mens blomstene er duftende, opptil 4 cm brede og med hvit eller rosa farge. Blomsterskaftet er nakent. Blomsten en 5-tallig, det vil si den har 5 begerblad og 5 kronblad, mange pollenbærere og 5 fruktblad, med 2 frø i hvert rom. Griflene er ofte noe sammenvokst ved basis. Fruktene er store, mest runde bærepler, med en syrlig, søt smak, og de er gulgrønne til mørkt røde, alt etter sort (se sorter nedenfor). Blomstring på bar kvist (før bladene kommer) i mai. Tidspunktet for begynnende blomstring varierer med om lag fem dager mellom sortene.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i næringsrik, godt drenert jord med pH ca. 6, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, det vil si dårlig vekst.

Prydepler tilrås plantet til klimasone: H3-6, alt etter sort.

Bruksområder

Malus hører til gruppen lave trær, som passer godt i en vanlig hage eller park, og som egner seg både som frittstående, i tregrupper og i trerekker. Planteavstand i gruppe: 3 m. Malus fremmer dyre- og fuglelivet, og de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar. Alle sorter er verdifulle prydtrær med tallrike, vakre blomster på forsommeren og dekorative frukter om høsten. Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1m.

Omtale av viktige eplesorter som er i handelen.

Hageeple ‘Aroma’ E      Foto: Eliteplanter.no

Hageeple ’Aroma’ E  (Malus domestica ’Aroma’ E)  Norsk eliteplante (E-plante).

Sort med en vid, stor krone med nakne greinparti inne i krona. Treet har sterke greinvinkler, og bladene henger lenge på om høsten. Krever lang vekstsesong. Vår viktigste handelssort. God til småhager, men treet trenger relativt stor plass.

Riktbærene frukttre med middels store, velformete, flatrunde gulgrønne epler med rødt på solsiden og en aromatisk, utmerket kvalitet, men litt løs konsistens.

Blomstring:   Middels til sein blomstring. Stor pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september til først i oktober.

Brukstid:       November til januar. Tåler lagring ved lav temperatur (2o C).

Pollensorter: ‘Discovery’ , ‘James Grieve’, ‘Katinka’, ‘Katja’, ‘Lobo’, ‘Prins’ og ‘Tohoku 2’.

Sykdommer:           Triskt tre, men kan få frukttrekreft i nedbørrike strøk. Frukta er utsatt for kjølelagersopp.

Klimasone:   H4-5.

Hageeple ‘Caroll’

Hageeple ’Carroll’ (Malus domestica ’Carroll’)  Kanadisk sort.

Lite tre med svak vekst og få, sprikende greiner. Knapt middels bæreevne.  Bærer av og til klaser med varierende fruktstørrelse. Sorten er mest aktuell i innlandet.

Store, valseformede eller koniske epler med en gulgrønn til blekgul farge med noe rødt, og en svært god, saftig og sprø kvalitet.

Blomstring:   Middels til tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Først i september.

Brukstid:       September.

Pollensorter: ‘Eir’, ‘Katja’, ‘Summerred’, ‘Tohoku 2’ og ‘Vista Bella’.

Sykdommer: Noe utsatt for frukttrekreft og skurv.

Klimasone:   H5.

Hageeple ‘Discovery’ E      Foto: Eliteplanter.no

Hageeple ’Discovery’ E  (Malus domestica ’Discovery’ E)  Norsk eliteplante (E-plante).

Sorten er et svaktvoksende, lite tre med en rund krone og korte årsskudd. Trærne kan lett stagnerie i veksten. Godt tre for småhager.

Frukttre med variabel bæring av middels store, svært velformete, flatrunde epler med en gul grunnfarge, som er nesten helt dekt av en varm tiltalende rødfarge. Eplet som er svært godt, er fast og saftig. Sprekkdannelser hos frukta skjer.

Blomstring:   Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Første halvdel av september.

Brukstid:       September og først i oktober.

Pollensorter: ‘Eir’, ‘Idunn’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Nanna’, ‘Summerred’, ‘Transparente Blanche og ‘Tohoku 2’.

Sykdommer:           Sterk mot soppsykdommer som skurv og mjøldogg..

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Eir’

Hageeple ’Eir’ (Malus domestica ’Eir’) Ny norsk sort.

Sorten ‘Eir’ er et middels stort tre med vid krone og sterke greinvinkler. Aktuell sort både for handelsdyrking og til småhager.

Sort med rik, årviss bæring av middels store, velformete, flatrunde, gulgrønne epler med rød farge på solsiden, og som er av god kvalitet.

Blomstring:   Tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Sist i august.

Brukstid:       Sist i august til først i september.

Pollensorter: ‘Idunn’ og ‘Summerred’.

Sykdommer:           Sterk mot soppsykdommer, men kan angripes litt av skurv.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Elstar’

Hageeple ’Elstar’  (Malus domestica ’Elstar)  Nederlandsk sort.

Sorten ‘Elstar’ blir et stort, godt forgreinet tre med en tett krone og et tett bladverk. Seint bladfall. En kravfull sort som anbefales på de beste steder.

Frukttre med middels store, velformete, runde til flatrunde grønngule epler med rød dekkfarge, og en aromatisk, utmerket kvalitet. Sprø og saftig.

Blomstring:   Sein blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Først i oktober.

Brukstid:       November til januar. Frukta visner på tørt lager.

Pollensorter: ‘Aroma’, ‘James Grieve’, ‘Katinka’, ‘Katja’ og ‘Lobo’.

Sykdommer:           Triskt tre.

Klimasone:   H3.

Hageeple ‘Filippa’

Hageeple ’Filippa’  (Malus domestica ’Filippa)  Dansk sort.

Sorten ‘Filippa’ blir et middels stort eller stort tre med bred krone og ofte noen hengende greiner. God frukt krever lang og varm sommer. God sort for småhager.

Eplesort med relativt stor, årviss avling av middels store, valseformete, noe skeive og uregelmessige, lys grønngule-hvitgule epler med litt rødt på solsiden. Smaken er god, aromatisk og særpreget syrlig.

Blomstring:   Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       September.

Brukstid:       November-desember ved vanlig lagring. Ved lav temp. noe lenger. Frukta visner på tørt lager.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Prins’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Triskt tre. Noe utsatt for monilia i nedbørrike strøk. Lagret frukt er utsatt for kjølelagersopp.

Klimasone:   H4-5.

Hageeple ‘Fosseple’

Hageeple ’Fosseple’  (Malus domestica ’Fosseple)  Norsk sort.

Sorten ‘Fosseple’ er et middels stort tre med en opprett vekst og som etter hvert får en relativt rund krone. God sort for småhager i kyststrøk.

Eplesort med rik, årviss avling av knapt middels store, valseformede, regelmessige, grågule epler med røde flammer, mest på solsiden. Eplet er ikke særlig saftig, men smaken er god.

Blomstring:   Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Oktober til desember.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’, ‘Leiknes’ og ‘Prins’.

Sykdommer:           Relativt sterk mot skurv, men er noe utsatt for mjøldogg.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Gravenstein’

Hageeple ’Gravenstein’  (Malus domestica ’Gravenstein’)  Dansk sort.

Kraftigvoksende sort med en høy, noe pyramidal krone med et stort og frodig bladverk.  Vår viktigste handelssort. Mindre egnet for småhager.

Riktbærende, vekselbærer med store, valseformete, ofte kantete og fettete, grønngule epler med rødt på solsiden, som har en aromatisk, utmerket kvalitet.

Blomstring:   Tidlig blomstring. Dårlig pollen.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Oktober til midt i desember.

Pollensorter: ‘Filippa’, ‘Sävstadholm’, ‘Summerred’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Utsatt for skurv og kreft. Angripes også av rust, mjøldogg og begerråte.

Klimasone:   H3.

Hageeple ‘Haugmann’

Hageeple ’Haugmann’  (Malus domestica ’Haugmann’)  Norsk, gammel sort.

Middels stort, kraftigvoksende tre, som først har en opprett vekst, senere blir den bred med hengende greiner. Småhager i innlandet og i høyere strøk. ‘Rød Haugmann’, er en sort av haugmann som dyrkes mer nå.

Vekselbærer med middels store, flattrykte, avstumpete kjegleformete, kantete, grønngule til hvitgule epler med røde striper, som har en god smak. Modne epler er fettet.

Blomstring:   Tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Først i september.

Brukstid:       September.

Pollensorter: ‘Sävstadholm’, ‘Summerred’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Utsatt for skurv og monilia.

Klimasone:   H6.

Hageeple ‘Idunn’

Hageeple ’Idunn’  (Malus domestica ’Idunn’)  Ny norsk, sort.

Middels stort tre med kraftig vekst. Brukes både i småhager og til handelsdyrking.

Rik, årviss bæring av store, runde, gulgrønne epler med rødt på solsiden, som har svært god kvalitet. Frukta har striper med mindre rødfarge.

Blomstring:   Sein blomstring. Svært godt pollen. Stor pollenproduksjon.

Høstetid:       Først i september.

Brukstid:       September.

Pollensorter: ‘Eir’ og ‘Summerred’.

Sykdommer:           Friskt tre. Sterk mot skurv. Noe utsatt for prikksyke.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Ingrid Marie’

Hageeple ’Ingrid Marie’ E (Malus domestica ’Ingrid Marie’ E). Dansk sort. Svensk eliteplante (E-plante).

Middels stort tre som krever en lang og varm sommer. Brukes både i småhager og til handelsdyrking. Plantes på lun, varm plass. Mutanten ‘Karin Schneider’ (‘Rød Ingrid Marie’) er helt dekt av en mørk rødfarge.

Rik og som regel årviss bæring av middels store, flatrunde, velformete, grønngule epler med en rød dekkfarge, med lyse skallpunkter, som har god eller svært god kvalitet. Frukta har et noe tørt og litt grovt fruktkjøtt.

Blomstring:   Sein blomstring. Svært godt pollen. Stor pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september – først i oktober.

Brukstid:       November-januar.

Pollensorter: ‘Aroma’, ‘Filippa’, ‘James Grieve’ ‘Katja’ og ‘Lobo’.

Sykdommer:           Utsatt for kreft og monilia.

Klimasone:   H3-4.

Hageeple ‘James Grieve’

Hageeple ’James Grieve’ (Malus domestica ’James Grieve’). Skotsk, gammel sort.

Svaktvoksende, lite tre med rund krone. Må beskjæres (tynnes) sterkt. Østlandssort, som passer godt i småhager. Mindre viktig i handelsdyrkinga. Trives best i tørt og varmt klima.

Svært rik og årviss bæring av middels store, runde eller runde kjegleformete, skinnende, noe fettete epler med rødt i striper, og som har god eller svært god kvalitet.

Blomstring:   Middels tidlig blomstring, som varer lenge. Godt pollen.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Oktober – november.

Pollensorter: ‘Aroma’, ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Ingrid Marie’ ‘Katja’ og ‘Lobo’.

Sykdommer:           Ganske sterk mot skurv. Får lett kreft. Noe utsatt for prikksyke.

Klimasone:   H3-4.

Hageeple ‘Julyred’

Hageeple ’Julyred’ (Malus domestica ’Julyred’). Amerikansk sort.

Stort, kraftigvoksende tre med pyramidal krone og åpne greinvinkler. Østlandssort. Passer best til handelsdyrking.

Gir middels stor, årviss avling av middels store, flatrunde, gulgrønne epler med rød solside, men som kan bli nesten helt rød. Fast og saftig eple med svært god smak.

Blomstring:   Tidlig til middels tidlig blomstring. Svak pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i august.

Brukstid:       Sist i august til først i september.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘James Grieve’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Utsatt for skurv, kreft og mjøldogg.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Katinka’ E      Foto: Eliteplanter.no

Hageeple ’Katinka’ E (Malus domestica ’Katinka’ E). Ny norsk sort, som er en E-plante.

Tre med opprett, relativ kraftig vekst. Gir best kvalitet på Østlandet. Må tynnes noe.

Vekselbærer, med middels store, grove, flattrykte, koniske, grønngule epler, som blir røde ved god lystilgang. Eplet er av god kvalitet.

Blomstring:   Middels til sein blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Først til midt i september.

Brukstid:       September.

Pollensorter: ‘Aroma’ og ‘Discovery’.

Sykdommer:           Svært sterk mot skurv, og bra sterk mot mjøldogg.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Katja’ E     Foto: Eliteplanter.no

Hageeple ’Katja’ E (Malus domestica ’Katja’ E). Svensk sort, som er en E-plante.

Svaktvoksende lite til middels stort tre med opprett vekst i starten, senere blir krona rund. Passer godt for små hager.

Tre med årviss bæring av middels store, koniske, svært velformete, gule epler, som er nesten helt dekt av en tiltalende rød farge.  Dekorativ frukt. Eplet har en svært god smak.

Blomstring:   Middels blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Først til midt i september.

Brukstid:       Siste halvdel av september og først i oktober.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Transparente Blanche’ og ‘Vista Bella’.

Sykdommer:           Sterk mot soppsykommer.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Leiknes’

Hageeple ’Leiknes’ (Malus domestica ’Leiknes’). Norsk sort.

Middels til kraftigvoksende tre med rund krone. God i småhager. Dyrkes ofte i kysstrøk, også i nedbørrike områder.

Relativt årviss, riktbærende avling av middels store til store, valseformete, runde koniske, grønngule, fettede epler med røde striper på  solsiden, og en god smak.

Blomstring:   Middels tidlig blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Oktober-november.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Fosseple’, Katja’ og ‘Prins’.

Sykdommer:           Sterk mot kreft.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Lobo’

Hageeple ’Lobo’ (Malus domestica ’Lobo’). Kanadisk sort.

Lite til middels stort tre med litt, utbredt kroneform og sterk forgreining. Østlandssort, både til småhager og til handelsdyrking. Krever en lang og varm sommer.

Riktbærende, relativt årviss bæring av middels store, flatrunde, noe tilspissede, mørkerøde, fettede epler, men med en gulgrønn grunnfarge. God, mild smak. Noe løst fruktkjøtt. Litt seigt og tykt skall.

Blomstring:   Middels til sein blomstring. Godt pollen. Stor pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september eller først i oktober.

Brukstid:       Oktober – desember.

Pollensorter: ‘Aroma’, ‘Discovery’, ‘Ingrid Marie’, ‘James Grieve’ og ‘Katja’.

Sykdommer:           Utsatt for mjøldogg og skurv.

Klimasone:   H5.

Hageeple ‘Løeple’

Hageeple ’Løeple’ (Malus domestica ’Løeple’). Norsk sort.

Middels stort til stort tre, med middels kraftig vekst og en utbredt krone med sterke greinvinkler. Østlandssort. Passer best til handelsdyrking.

Frukten er middels stor, kjegleformet til avstumpet kjegleformet med tydelige kanter. Eplet har en gulgrønn grunnfarge med rød dekkfarge på solsiden. Det har hvitt, ikke særlig fast kjøtt. Frukten har god kvalitet. God bordfrukt.

Blomstring:   Middels til sein. Svak pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september.

Brukstid:       September – november.

Pollensorter: Noe uvisst, men trolig ‘Filippa’, ‘Fosseple’, ‘Katinka’, ‘Leiknes’, ‘Nanna’ og ‘Prins’.

Sykdommer:           Sorten er svært sterk mot frukttrekreft, grå monilia, skurv og mjøldogg.

Klimasone:   H3-4.

Hageeple ‘Nanna’

Hageeple ’Nanna’ (Malus domestica ’Nanna’). Ny norsk sort.

Treet har middels kraftig til kraftig vekst. Det får middels god til god avling. Treet kan være utsatt for vekselbæring. God bade I småhager og til handelsdyrking. Bordfrukt.

Frukten blir middels stor til stor. Eplene har lysegul grunnfarge med rosenrød dekkfarge på inntil halve frukten ved god lystilgang. De har bra smakskvalitet med høyt sukkerinnhold også i dårlige somrer.

Blomstring:   Middels tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       Siste halvdel av august.

Brukstid:       Sist i august til først i september.

Pollensorter: ‘Discovery’ og ‘Vista Bella’.

Sykdommer:           Sorten er sterk mot skurv og svak til middels sterk mot mjøldogg.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Prins’

Hageeple ’Prins’ (Malus domestica ’Prins’). Norsk sort.

Tre med middels kraftig vekst, åpne greinvinkler og en lav, vid og flat krone. Treet begynner å bære tidlig og etter hvert rikt. Det har tendens til vekselbæring og det bør tynnes. Vanlig på Vestlandet, både i småhager og til handelsdyrking. Bordfrukt.

Frukten er middels stor, rundt avkortet kjegleformet, svært jevn og regelmessig. Den har grønngul grunnfarge med marmorert, flammete og stripete rød dekkfarge over mesteparten av frukten. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Kjøttet er hvitt og sprøtt, men det er noe grovt. Syrlig og god smak.

Det finnes to røde mutanter som er ‘Rød Prins’ og ‘Kronprins’. ‘Rød Prins’ er nesten helt dekt av en rød, men noe stripete farge, mens ‘Kronprins’ er helt dekt av en jevn og mørk rødfarge.

 Blomstring:   Middels tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       September.

Brukstid:       Siste halvdel av september og første halvdel av oktober.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Sorten er utsatt for frukttrekreft og rustsopp, spesielt i kyststrøk.

Klimasone:   H3-4.

 

Hageeple ‘summerred’

Hageeple ’Summerred’ (Malus domestica ’Summerred’). Kanadisk sort.

Tre med en åpen krone og noe slengete greiner, som i unge år vokser ganske kraftig, men veksten avtar noe etter hvert. Treet begynner å bære tidlig og etter hvert også rikt. Uttynning av greiner er ofte nødvendig for å få tilfredsstillende kvalitet, og for å motvirke vekselbæring. Sorten egner seg best til handelsdyrking. Bordfrukt.

Middels stor, oval til eggformet, høybygd frukt med svake kanter. Gulgrønne epler som har en gulgrønn til gul grunnfarge og en mørkerød dekkfarge over en stor del av frukta. Eplet har et tykt, noe fettet skall med glans. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, middels fast og fint, sprøtt og saftig med en svak syrlig, svært god smak og fin aroma.

Blomstring:   Tidlig. Godt pollen, mer liten pollenproduksjon.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Sist i september til november.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Eir’, ‘Idunn’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Sorten kan angripes av frukttrekreft og skurv.

Klimasone:   H4-5.

Hageeple ‘Sävstadholm’

Hageeple ’Sävstadholm’ (Malus domestica ’Sävstadholm’). Svensk sort.

Tre med en utbredt krone, som i unge år vokser ganske kraftig, men veksten avtar noe etter hvert. Treet begynner å bære tidlig, og etter hvert også rikt. Aktuell sort for småhager i innlandet til og med Trøndelag. Brukes mest som bordfrukt.

Middels stor, oval til eggrund eller valseformet frukt uten kanter. Grønngule til hvitgule epler som har en gulgrønn til gul grunnfarge, med en kraftig, stripete, lyserød dekkfarge, mest på solsiden. Skallet er glatt og fettet, og fruktkjøttet er hvitt, fint, løst og saftig med en frisk syrlig smak og god aroma.

Det finnes en rød mutant – ‘Rød Sävstadholm’, hvor hele frukten ofte er dekt av en vakker rødfarge.

 Blomstring:   Tidlig. Brukbart pollen.

Høstetid:       Først i september.

Brukstid:       Første halvdel av september.

Pollensorter: ‘Carroll’, ‘Haugmann’, ‘Summerred’, og‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Sorten er utsatt for skurv, mjøldogg og gul monilia.

Klimasone:   H6.

 

Hageeple ’Tohoku 2’ (. Japansk sort).

Middels stort, opprett tre. Treet er riktbærende. Uttynning av greiner er ofte nødvendig for å få tilfredsstillende fruktkvalitet. Sorten egner seg best til småhager.

Liten til middels stor, konisk, svært velformet, gulgrønn frukt med rødt over det meste av frukta. Frukta, som er fast og saftig, har en svært god kvalitet med en søt, aromatisk smak.

Blomstring:   Tidlig til middels tidlig blomstring. God pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september.

Brukstid:       Sist i september til november.

Pollensorter: ‘Carroll’, ‘Julyred’, ‘Summerred’, ‘Transparente Blanche’ og ‘Vista Bella’.

Sykdommer:           Sterk mot sykdommer.

Klimasone:   H4-5.

Hageeple ‘Torstein’

Hageeple ’Torstein’ (Malus domestica ’Torstein’). Gammel norsk sort.

Stort, opprett, kraftigvoksende tre med en vid, rund krone. Etter planting tar det noen år før treet begynner å bære frukt. Sorten er lett å dyrke og den gir stor avling. Fram til 1980 var ‘Torstein’ den mest solgte handelssorten i Norge etter Gravenstein. Sorten er nå blitt mer historie, men mutanten ‘Rød Torstein’, med sine røde epler, er etter 1960 blitt mer vanlig.

Knapt middels stor, noe flatrund og skeiv, svært velformet, varm gul frukt med rød dekkfarge, ofte med striper. Frukta har en god smak uten særlig aroma. Frukta har glatt seigt skall og fruktkjøttet er fast og noe tørt.  

Blomstring:   Tidlig til middels tidlig blomstring. God pollenproduksjon.

Høstetid:       Sist i september.

Brukstid:       Sist i september til februar. Vårt beste lagringseple.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Noe utsatt for skurv, kreft og prikksyke.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘ransparente Blanche’

Hageeple ’Transparente Blanche’ (Malus domestica ’Transparente Blanche’). Ukjent opphav.

Lite tre med opprett vekst som ung og som senere får en rund krone. Treet bærer årvisst og det begynner å bære tidlig og rikt. Må skjæres sterkt for å oppnå tilfredsstillende fruktstørrelse. Vanlig i småhager.

Knapt middels stor, gulgrønn eller gulhvit frukt uten dekkfarge, og med en varierende form. Skallet er middels tykt, glatt og er ved modning fettet. Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fint, mørt og saftig, med frisk syrlig smak og litt svak aroma.

Blomstring:   Tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       Siste halvdel av august.

Brukstid:       Sist i august.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og‘Summerred’.

Sykdommer:           Utsatt for frukttrekreft i kyststrøk og i rå, kald jord.

Klimasone:   H5-6.

Hageeple ‘Bolero’

Hageeple ’Bolero’ (Malus domestica ’Bolero’).  Synonym Malus domestica ‘Tuscan’.

Høyt, svært smalt tre med søyleaktig vekst. Sorten gir ikke så stor avling pr. tre på grunn av størrelsen. Velegnet når plassen er begrenset. Brukes mest i småhager.

Middels stor, rund eller flatrund, velformet, gulgrønn frukt med svært lite rødt. Fruktkjøttet har litt løs konsistens. Svært god smak.

Blomstring:   Middels tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       Sist i september.

Brukstid:       Oktober til desember.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Katinka’, ‘Katja’ og ‘Nanna’.

Sykdommer:           Ser frisk ut så langt.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Vista Bella’

Hageeple ’Vista Bella’ (Malus domestica ’Vista Bella’). Amerikansk sort.

Høyt, kraftigvoksende tre med pyramidal krone og åpne greinvinkler. Tett bladverk. Svært riktbærende. Tendens til vekselbæring. Må tynnes. Best egnet til handelsdyrking.

Frukten er middels stor, flatrund, gulgrønn med mørkerød dekkfarge og et dogg som gir frukta et blåaktig utseende. Fruktkjøttet er litt løst, men saftig og aromatisk. Smaken er god.

Blomstring:   Middels tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       Siste halvdel av august.

Brukstid:       Sist i august.

Pollensorter: ‘Discovery’, ‘Eir’, ‘Julyred’, ‘Katja’, ‘Summerred’ og ‘Tohoku 2’.

Sykdommer:           Sorten er utsatt for frukttrekreft, skurv og mjøldogg.

Klimasone:   H4.

Hageeple ‘Åkerø

Hageeple ’Åkerø’ (Malus domestica ’Åkerø’). Usikkert opphav, men navnet er svensk.

Høyt, kraftigvoksende tre med smal, opprett vekst som ung, senere mer rundkronet vekst. Sen bæring. Vekselbærer. Trives best i tørt og varmt sommerklima.

Middels stor, avstumpet egg- eller valseformet, lys gul eller gulgrønn frukt med lite rød dekkfarge. Fast frukt med god aroma og svært god smak.

Blomstring:   Tidlig eller middels tidlig. Godt pollen.

Høstetid:       Midt i september.

Brukstid:       Oktober-desember.

Pollensorter: ‘Carroll’, ‘James Grieve’, ‘Sävstadholm’ og ‘Transparente Blanche’.

Sykdommer:           Sorten er utsatt for frukttrekreft, skurv og prikksyke.

Klimasone:   H5.

 


( ! ) Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001468872{main}( ).../index.php:0
20.0002469224require( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.627414224112require_once( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.629314285184include( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php ).../template-loader.php:106

( ! ) Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001468872{main}( ).../index.php:0
20.0002469224require( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.627414224112require_once( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.629314285184include( '/srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php ).../template-loader.php:106

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss