Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Nanna’

Malus domestica 'Nanna'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Nanna' er en norsk sort. Foreldresortene er 'Katja' og 'Buckley Giant'. Sorten ble krysset frem i 1984 av G. Redalen, Norges landbrukshøgskole (NLH). Sorten ble selektert ved NLH i 1991 av D. Røen. Den har blitt prøvedyrket på forskjellige plasser i Norge og i utlandet. Den ble introdusert i 1999. Friskt plantemateriale fra planteskoler som har inngått lisensavtale, ble tilgjengelig i 2001. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt tre med kraftig vekst, vakker, hvit blomstring og lysegule epler med en rød dekkfarge på solsiden. Eplene har en søt og god smak. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Nanna' Bildet er fra NIBIO.no, fotograf er Knut Sakshaug.

Sortsbeskrivelse av ‘Nanna’

Middels høyt tre med kraftig vekst, som gir middels god til god avling. Treet har en tendens til vekselbæring.

Middels store til store, lysegule epler med en lysegul grunnfarge med rosenrød dekkfarge på inntil halve frukten ved god lystilgang. De har bra smakskvalitet med høyt sukkerinnhold, også i dårlige somrer.

Blomstring: Middels tidlig. Godt pollen.

Modningstid: Fra midten til sist i augustt.

Høstetid:     Fra midten til sist i augustt.

Brukstid:     Sist i august til først i september. Eplene har god holdbarhet.

Pollensorter for ‘Nanna’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’ og ‘Vista Bella’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Nanna’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

God bade I småhager og til handelsdyrking. Eplet brukes mest som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer   

Sorten er sterk mot skurv og svak til middels sterk mot mjøldog


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss